Huggormen är den enda giftiga ormen i Skandinavien. Foto: Terje Pedersen/TT

Kvinna blev biten av en huggorm på jobbet i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Under ett arbetspass hemma hos en brukare blev en kvinna biten av en huggorm. Nu anmäls händelsen till Arbetsmiljöverket.

– Det var en dramatisk händelse och ormen var stor, säger den drabbade kvinnan.

Det var förra sommaren som olyckan inträffade i Umeå kommun. Kvinnan var hemma hos en brukare för att hjälpa till med städning. När hon slog sig ner vid kökbordet kände hon en plötsligt en intensiv smärta vid fotknölen.

”Det bränner och smärtar så jag tittar ner mot foten. Det är då en röd svullnad och jag förstår inte vad som hänt. Då kommer min kollega in och säger att det låg en huggorm alldeles nedanför bron” lyder beskrivningen i anmälan.

Ormen hade varit i tv-rummet

Brukaren hade också stött på huggormen vid ett tidigare tillfälle – inne i tv-rummet.

Smärtan och ömheten fortsatte och snart tvingades den bitna kvinnan avsluta sitt arbetspass och åka till akuten. Där bekräftades att smärtan orsakats av ett ormbett.

 – Det är inte direkt något som händer varje dag, jag blev väldigt förvånad när hon berättade det för mig, säger chefen.

Tillsammans började de ringa runt för att få råd kring situationen.

– Det var lite svårt att veta vart man skulle vända sig eller vad man skulle göra. Vi fick veta att huggormar var fridlysta så vi blev tvungna att göra en riskanalys och dra igång en utredning.

”En dramatisk händelse”

 I dag mår kvinnan bra och kan även skratta smått åt händelsen:

– Det var en dramatisk händelse och ormen som låg på bron var stor. Jag kände att det gjorde väldigt ont och när jag såg de två prickarna förstod jag att det måste vara ett ormbett. Nu är jag extra vaksam att titta efter ormar på marken, berättar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.