Foto: Svt

Våldet mot kvinnor ett samhällsproblem

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler kvinnor söker hjälp mot det osynliga våldet i nära relationer. På Centrum för kvinnofrid i Skellefteå ser man på det som ett samhällsproblem.

Våld i nära relationer beskrivs ofta som familjetragedier. Men nu växer insikten om att det osynliga våldet är ett samhällsproblem. Mörkertalet är stort.

”Ökar hela tiden”

I en vanlig lägenhet i centrala Skellefteå har Centrum för kvinnofrid sin hemvist. Hit kommer allt fler kvinnor som vågar berätta om det våld som pågår bakom hemmets stängda dörr.

Mäns våld mot kvinnor

–  Under 2012 har 123 våldsutsatta kvinnor och tio barn som bevittnat våld i hemmet kommit till oss. Vår känsla är att det ökar hela tiden, både kvinnor och barn, säger Åsa Lööw Vesslund, föreståndare för Centrum för kvinnofrid.

Kvinnorna har i snitt upp till sju samtal, barnen något fler.

– Vi vill absolut nå fler barn än vad vi gör idag, säger Åsa Lööw Vesslund.

Centrum för kvinnofrid drivs av Skellefteå kommun i nära samarbete med Västerbottens läns landsting och Guldstadens kvinnojour.

Långt till nolltolerans

Nolltolerans mot våld i nära relationer är målet för Centrum för kvinnofrid. Men dit är det långt. Under 2000-talet har över 200 svenska kvinnor mördats av sina män eller ex-män. Västerbotten och Skellefteå bidrar med flera fall.

Mord i nära relationer beskrivs ofta av polisen som familjetragedier. På Centrum för kvinnofrid ses allt våld i nära relationer som ett samhällsproblem.

Får återskapa och bearbeta

I en sandlåda kan kvinnor och barn återskapa och och därmed bearbeta de värsta våldshändelserna de själva varit med om.

– Vi uppmuntrar kvinnor och barnen att prata sakta. Med hjälp av de små figurerna i sandlådan blir berättelserna väldigt detaljerade, konstaterar Åsa Lööw Vesslund.

Påverkar även barnen

Ny forskning visar att våldsutsatta kvinnor oftare än andra får problem att knyta an till sina barn. Det gör att barnen mår dåligt och blir otrygga – kanske för hela livet. Åsa Lööw Vesslund tror på den teorin.

– Många gånger blir den våldsutsatte hämmad i sina föräldrafunktioner i och med att de är under tummen på en annan. Det är därför viktigt att stärka upp föräldraförmågor hos den våldsutsatte så de kan börja vara förälder igen och erbjuda sina barn närhet och trygghet. Barn ska aldrig behöva leva i familjer där det förekommer våld.

Hör av dig till oss:

Vad tänker du om detta? Har du egna erfarenheter? Dela med dig av synpunkter till oss, antingen till reporter robert.tedestedt@svt.se eller på vår facebooksida.  Självklart får du vara anonym. Vi finns också på telefon 090-175040.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mäns våld mot kvinnor

Mer i ämnet