En person iklädd en stickad tröja och en prästkrage står i en kyrka med träbänkar och ljusa fönster i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du se kyrkan som är angripen av hussvamp och höra om den omfattande renoveringen som behöver göras. Foto: Berno Jonsson, SVT

Kyrkan i Bygdsiljum har drabbats av hussvamp – måste totalrenoveras: ”Vi är jätteledsna”

Publicerad

Den hundra år gamla kyrkan i Bygdsiljums är hårt angripen av hussvamp. Byggnaden måste nu totalrenoveras – något som kommer att bli kostsamt.

– Situationen är väldigt illa, säger kyrkogårdsförman Rikard Ögren.

Det man först trodde var en liten vattenskada visade sig vara hussvamp i nästan hela byggnaden.

Stora delar av golven och halva väggarna måste nu rivas för att alla svampsporer ska kunna rensas bort.

– Det känns jättetråkigt och inget som vi kunde förutse, säger Sara Pettersson som är kyrkoherde i Burträsk och Lövånger.

Prislappen för rivning, sanering och återuppbyggnad beräknas bli över fem miljoner kronor.

Kyrkan som likt många andra kyrkor i landet byggdes före 1940 har automatiskt lagskydd i kulturmiljölagen och tillstånd krävs för ändringar både invändigt och utvändigt.

– Kyrkorådet håller på som bäst att begära in offerter på renoveringen och i det ska också hänsyn tas till hur vi får renovera så att vi följer kulturmiljölagen, säger Sara Pettersson.

Fakta om hussvamp

Var är hussvamp?

Hussvamp, även känd som Serpula lacrymans, är en typ av svamp som kan orsaka allvarliga skador på trästrukturer i byggnader. Den trivs i fuktiga miljöer och kan snabbt bryta ner trä genom att använda det som näringskälla. Detta kan leda till att träet förlorar sin styrka och stabilitet, vilket kan orsaka omfattande strukturella skador om det inte åtgärdas i tid.

Hussvamp kan sprida sig snabbt och överleva i relativt torra förhållanden efter att den initialt har etablerat sig i en fuktig miljö.

Hur blir man av med hussvamp?

Det är viktigt att identifiera och behandla hussvamp tidigt för att minimera skadorna. Behandlingar inkluderar att avlägsna allt angripet trä och byggmaterial, förbättra ventilation och fuktighetskontroll samt ibland använda kemiska bekämpningsmedel.

Varför drabbas man av hussvamp?

Hussvamp uppstår främst på grund av fuktproblem i byggnader. Den trivs i fuktiga miljöer, vilket kan orsakas av hög luftfuktighet, vattenläckor eller dålig ventilation.

Går det att förebygga hussvamp?

Hussvamp trivs i fuktiga miljöer, vilket kan orsakas av hög luftfuktighet, vattenläckor eller dålig ventilation.

Läckande rör, tak eller dräneringsproblem kan leda till att vatten samlas i byggnadens struktur, vilket främjar svamptillväxt. Bristande underhåll, som sprickor eller trasiga takpannor, kan också bidra till fuktinträngning. Dessutom kan dålig isolering eller temperaturskillnader orsaka kondens, vilket ytterligare förvärrar fuktproblemen.

Genom att åtgärda dessa faktorer kan man minska risken för att drabbas av hussvamp.

Faktarutan är gjord med hjälp av SVT:s AI-verktyg, men faktakollad av redaktionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.