Läkare i Västerbotten läste journal fel – patient avled

Publicerad

En äldre man med andningsbesvär skulle ha skickats till sjukhus. Men läkaren läste journalen fel och ordinerade i stället mannen medicin. Patienten undersöktes aldrig och avled nästa dag.

– Läkaren misstolkade uppgifterna i journalen. Läkaren trodde att patienten inte skulle skickas till sjukhus vid akut sjukdom, säger Nino Bracin, chefläkare vid Region Västerbotten.

Händelsen inträffade i fjol när en person på ett särskilt boende för äldre fick besvär med andningen. Läkaren gav patienten antibiotika utan att ha undersökt patienten, och dagen efter avled patienten.

– Det rör sig sannolikt om felaktig behandling, säger Nino Bracin.

Nu har Region Västerbotten gjort en lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Sedan patienten avled har Region Västerbotten utrett händelsen internt och kommit fram till att läkaren misstolkade patientens journal.

Utsattes för vårdskada

Patienten skulle ha skickats till sjukhus och bedöms ha utsatts för en vårdskada som sannolikt var en bidragande orsak till att patienten avled, enligt Region Västerbotten.

De inblandade vårdenheterna har dessutom tagit fram förslag på åtgärder så att liknande situationer inte inträffar i framtiden.

– Det handlar framför allt om utbildning i vård av äldre, och hur man dokumenterar i journaler, säger Nino Bracin, som hoppas att åtgärderna leder till bättre patientsäkerhet och minskade risker för patientskador i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.