• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Myter om att klä av sig på våren – läkare ger svar

Uppdaterad
Publicerad

Just nu går temperaturen upp och ner, och många vill gärna kasta av sig kläderna. Det gamla talesättet lyder att man ska svettas in sommaren och frysa in vintern. Men hur väl stämmer det? – här reder en läkare ut vad som egentligen är sant.

Våren har hittat till  Västerbotten och temperaturen har börjat ta sig över tio plusgrader. Många ger sig ut utan jacka för att njuta av solen. Det brukar heta att man ska svettas in sommaren och frysa in vintern, men hur väl stämmer det?

Hur farligt är det att gå med trasiga jeans eller utan jacka i kallt väder?

– Det belägget är väldigt indirekt. Man kan bli mer mottaglig för förkylningsvirus i vissa situationer, tillexempel när man är nedkyld och bara för att man går lättare klädd så blir man inte automatiskt förkyld, säger distriktsläkaren Patrik Wennberg.

Ingen fara med bara ben

En annan myt är hurvida man skadar sig lättare vid träning utomhus i bara ben. Enligt Wennberg är skaderisken väldigt liten.

Det beror på hur nedkyld man blir, och om vi pratar om skaderisken, eller hur effektiv muskeln är. Man får ut mer av muskeln om den är varm, säger Wennberg och fortsätter.

– Tränar man utan att bli nedkyld så blir det ingen skaderisk, men man har en liten kort period efter ett rejält träningspass där man är extra mottaglig för virus, säger Patrik Wennberg.

Tips från doktorn

Wennberg har ett tips till alla som funderar på att ge sig ut utomhus och träna.

– Träna gärna i lätt klädsel och njut av värmen, men ta på dig något varmt efteråt för att slippa bli förkyld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.