Vibriobakterierna finns naturligt i havsvattnet men växer till sig i varma temperaturer. De kan orsaka maginfektioner, öroninflammation och blodförgiftning.
I sällsynta fall kan man också drabbas av livshotande blodförgiftning, om bakterien tar sig in genom ett öppet sår och hamnar i blodbanan – så kallad badsårsfeber.
– Har du ett bra immunförsvar, då klarar du i allmänhet av infektionen. Men tar den sig in i kroppen genom öppna sår och du inte kan bekämpa den så blir det ganska ofta blodförgiftningar och där är det en 50-procentig dödlighet, säger Birgitta Evengård, läkare och professor i infektionssjukdomar vid Umeå universitet.
Sprids i vatten med hög temperatur
Under den varma sommaren 2018 mer än fördubblades de inrapporterade fallen till Folkhälsomyndigheten av viberioinfektioner. Antal fall var då totalt 178 i landet.
De senaste nio åren har Västerbotten haft 19 fall, totalt i landet 733 stycken. Nu när prognoserna pekar mot en ny värmebölja i sommar och därmed höga temperaturer i badvikarna vilket ökar tillväxten av bakterierna.
– Den sprids i vatten där det är en högre temperatur. I havsvikar där det är bräckt vatten men också lite saltvatten. Sannolikt kommer vi att se mer av den här bakterien och dess följdsjukdomar när temperaturen stiger, säger Birgitta Evengård.
I klippet: Hör henne förklara riskerna och hur man kan skydda sig.
Så ser symptomen på badsårsfeber ut:
Vibriobakterier är vanliga i bräckt vatten och frodas i vattentemperaturer över 20 grader.
Om man sväljer vatten kan de orsaka infektion i hörselgångarna eller tarmarna. Om bakterien får fäst i ett öppet sår kan de tränga in i blodbanan och orsaka orsaka livsfarlig blodförgiftning. Symptom på badsårsfeber kan vara ett infekterat och smärtsamt sår, feber och allmänpåverkan.
Symptomen vid smitta dyker upp efter ett–tre dygn.
Källa: Folkhälsomyndigheten