Brandmannen André Waplan har varit drivande i projektet om larmknappen. Foto: SVT / Marit A Israelsson

Nu kan landsbygdsbor i Skellefteå larma SOS – även utan internet och telenät

Uppdaterad
Publicerad

En ny fysisk knapp har installerats vid deltidsbrandkårerna i Skellefteå. Med hjälp av den kan boende på landsbygden larma och nå SOS alarm – även om telenätet och internet ligger nere.

– Då kommer hjälpen inom fem minuter, säger brandmannen André Waplan, som varit drivande i projektet.

Det är boende  i Skellefteås kommundelar som från och med idag kan ta hjälp av knappen. Ett gammalt system som återuppstått i digital form i ett alltmer sårbart samhälle.

Drivande i projektet har André Waplan varit. Han är både brandman på heltid i Skellefteå och samtidigt aktiv i deltidsbrandkåren i Boliden där han bor.

– Vi har byggt ett system som är helt autonomt (självständigt, reds. anm) och inte behöver någon som helst kontakt utanför sig självt, inte ens elektricitet, berättar han.

Själv har han ungefär tre mil till Skellefteå stad, och de geografiska förutsättningarna är en utmaning i kommunen. Skellefteå är en av Sveriges största kommuner till ytan och har därför många mindre orter där en del har fem mil eller mer till stan.

– Det har väl varit lite av en utmaning, det vi gör ska fungera vid alla nio deltidsbrandkårer, säger André Waplan som i klippet berättar hur det fungerar och går till.

Ansvarig myndighet välkomnar initiativet

MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, tycker att initiativet är berömvärt. Inte minst för att man genomfört det själv på kommunal nivå.

– Jättepositivt. Vi skulle faktiskt behöva hitta sådana här lösningar nationellt, säger Henrik Larsson som är enhetschef vid MSB.

Han menar att förändringen med att ta bort koppartråden och avveckla det fasta telenätet, och i snabb takt övergå till mobiltelefonnät, inneburit att de varningssystem medborgarna har att förlita sig till inte är lika robusta.

– Vi har framfört det här i olika sammanhang och tycker absolut att vi behöver göra telekommunikationerna mer robusta.

Henrik Larsson, enhetschef vid MSB Foto: pressbild

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.