Utmaningarna är många för den specialiserade sjukvården. Det handlar om ökade pensionsavgångar och svårigheter att rekrytera rätt personal. Landstingets förslag berör sjukhusen i Lycksele, Skellefteå och Umeå, men det ska inte handla om en besparingsåtgärd.
– Länets tre sjukhus måste samverka ännu mer för att både klara uppdraget och utveckla verksamheten, säger Ann-Christin Sundberg.
”Känn ingen oro”
Enligt förslaget så ska bland annat de tre kvinnoklinikerna bli en länsklinik och även ögonklinikerna ska slås ihop. Det blir då en verksamhetschef i länet för verksamheter inom samma medicinska område.
Vad innebär det i praktiken för patienterna?
– Egentligen inte så mycket. Där vi har verksamhet på alla tre sjukhusen ska patienten tas om hand lokalt i första hand men det kan bli så att man som patient kan få resa. Som det är idag, säger Ann-Christin Sundberg.
Vad säger du till de som är oroliga för att all vård till slut ska hamna i Umeå?
– Känn ingen oro över det. Vi har tre sjukhus och om inte alla tre tillsammans fungerar då får vi inte vården i länet att funka. Det finns inte på världskartan att allt ska till Umeå. Vi har inte den strukturen i vårt län att ett sjukhus ska ha all vård.
Hur kommer omorganisationen påverka de anställda?
– I huvudsak påverkas ledningsstrukturen eftersom det blir färre verksamhetschefer, säger Ann-Christin Sundberg.
I slutet av september ska politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden ta beslut i frågan.
Klinikerna som slås samman
Operationscentrum och Centrum för intensiv- och postoperativ vård i Umeå, anestesi, operation och IVA i Skellefteå och anestesi och IVA i Lycksele bildar en ny länsklinik.
Kirurgcentrum i Umeå och del av kirurg- och ortopediklinikerna i Skellefteå och Lyckselebildar en länsklinik.
Kvinnoklinikerna i Umeå, Skellefteå och Lycksele bildar en länsklinik.
Ögonklinikerna i Umeå, Skellefteå och Lycksele bildar en länsklinik.
Ortopedkliniken i Umeå och del av kirurg- och ortopediklinikerna i Skellefteå och Lycksele, samt på sikt hand- och plastikkirurgiska kliniken i Umeå bildar Rörelsorganens centrum.
Psykiatriska klinikerna i Umeå, Skellefteå och Lycksele bildar en länsklinik.
Länskliniken Öron-näsa-hals-, käkkirurgiska kliniken och Neurocentrum slås också samman.
Källa: Landstinget