Sömnapné är ofrivilliga andningsuppehåll ofta orsakat av snarkning.
Studier visar att 60 procent av alla strokepatienter lider av sömnapné. Jane Lommerdal från Umeå led i många år av långa andningsuppehåll på nätterna, och extrem trötthet på dagarna, tills hon fick en andningsmask.
– Första gången jag använde den så sov jag hela natten. Därför har jag haft den varje natt efter det, det har blivit en trygghet, säger Jane Lommerdal.
Hundratals andningsuppehåll
Snarkning stör inte bara nattsömnen utan är ofta ett symptom på sömnapé. Bara under en enda natt kan den drabbade ha hundratals andningsuppehåll, vilket kan leda till allvarliga hälsorisker och i värsta fall döden.
– Det är farligt, för det kan leda till andra hjärt- och kärlsjukdomar och bör så snabbt som möjligt bli behandlat, säger Ragnberth Helleday, verksamhetschef vid Mecincentrum på Norrlands universitetssjukhus.
Även risken att råka ut för trafikolyckor ökar hos personer med sömnapné som en direkt följd av tröttheten. Men vid andningsenheten på universitetssjukhuset i Umeå är vårdgarantin helt satt ur spel. Här har man en av landets längsta väntetider på att få en utredning; över två år och vissa patienter har väntat upp emot fyra år.
– Det beror främst på att vi haft brist på specialistläkare och då blir en liten enhet som våran väldigt sårbar, säger Ragnberth Hellefday till Västerbottensnytt.
Vill vända trenden
Men nu vill man vända trenden. Kliniken anlitar specialistläkare och tre sköterskor på heltid och utför 25 apnéutredningar i veckan. Men fortfarande står över tusen patienter kö.
– Det är inte alls bra, men inom två år ska vi ha kommit ikapp och ska då kunna leva upp till vårdgarantin på tre månader, säger Ragnberth Helleday.
En som vet hur det är att vänta på en utredning är Jane Lommerdal och hon är kritisk till dom långa köerna.
– Det är tråkigt för dom som måste vänta länge för har man problem med andningsuppehåll så är det svårt att leva, säger Jane Lommerdal till Västerbottensnytt.
Magnus Nilsson