Gruvbolaget ska endast bedriva verksamhet vintertid i Stekenjokk, för att störa rennäringen mindre. Foto: Arkiv/SVT

Länsstyrelsen i Västerbotten säger ja till gruvan i Stekenjokk

Uppdaterad
Publicerad

Gruvan i Stekenjokk stängde för 36 år sedan. Länsstyrelsen i Västerbotten säger nu ja till ny gruvbrytning. Detta är ett steg närmare till att gruvan kan öppnas på nytt.

Det är Vilhelmina Mineral AB som vill öppna gruvan igen. Bolaget har tidigare sagt att de beräknar att det finns åtminstone 10-12 miljoner ton malm där.

Området är utpekat som riksintresse för mineralerna zink, koppar och bly, och är samtidigt av riksintresse för rennäringen.

Länsstyrelsen i Jämtland har redan godkänt bearbetningskoncessionen. Under fredagseftermiddagen kom besked om att även länsstyrelsen i Västerbotten säger ja till gruvplanerna – vid förra ansökningstillfället avslogs ansökan.

– Bolaget har ändrat sina planer ganska mycket från förra gången. Det är ett betydligt mindre markanspråk den här gången – från över 100 hektar till 4 hektar – och de har också valt att bara bryta vintertid när påverkan blir mindre på rennäringen, säger Magnus Langendoen, enhetschef på miljöenheten vid Länsstyrelsen Västerbotten.

Verksamheten ska bedrivas vintertid

Gruvan ligger i en känslig miljö samt i anslutning till ett Natura 2000-område. De två samebyarna i området har sagt nej till planerna.

Gruvbolaget ska endast bryta malm på vintern, från och med november till och med april varje år, för att inte störa rennäringen. Samebyarna ska också vid behov kunna stoppa hela eller delar av bolagets verksamhet i området under april månad.

– Det är nog inte särskilt vanligt, det är få gruvor jag känner till som har det här upplägget, konstaterar Magnus Langendoen.

Vilhelmina Södra sameby menar att gruvan skulle innebära ett påtagligt försvårande av samebyns renskötsel och att de har rätt att bedriva renskötsel året runt på området.

Bergstaten ska nu fatta beslut i frågan. Bolaget behöver också söka tillstånd från mark- och miljödomstolen för att få starta verksamheten.

Författaren och gruvexperten Arne Müller

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Författaren och gruvexperten Arne Müller om gruvplanerna i Stekenjokk. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.