– Uppdraget är att försöka komma hem med tio stycken lärare från England, helst fler, säger skolchefen Anders Bergström när han går under ett paraply genom en regnig brittisk huvudstad.
– Precis som i många svenska kommuner så finns det nu nästan inga lärare att tillgå. Bristen är stor i hela landet, därför prövar vi på det här, säger han och fäller ihop paraplyet innan han går ner i tunnelbanan.
Han är här med en grupp tjänstemän och lärare från Skellefteå. De har annonserat, och kallat intresserade lärare från hela Storbritannien till en kvällsträff. Med Brexit som väntar om hörnet tänker de att de kanske kan locka några som vill bo kvar i EU.
Det är rusningstid och folk trängs på den smala plattformen, några trycker sig ombord på tåget. Någons ryggsäck kläms när dörrarna stängs.
– I storstäder är det mycket logistik. Men i Skellefteå har du mer tid för barnen och för fritidsintressen, säger han när tåget rusar genom Londons underjord.
Risk för nedstängningar
Om kommunen inte lyckas anställa nya lärare kan man behöva stänga avdelningar, kanske flytta skolor, berättar han. Lärare som kan engelska kan bli en värdefull tillgång. Om den planerade batterifabriken kommer på plats i Skellefteå som planerat, räknar kommunen med stor inflyttning från utlandet. Förmodligen barnfamiljer som inte kan svenska. Men lärarna som eventuellt nappar på jobberbjudandet kommer behöva lära sig svenska.
– Vi kan erbjuda er till att börja med ett ettårskontrakt med början i augusti. Ni kommer få en intensivkurs i svenska, berättar Anders Bergström för ett 15-tal intresserade som har kommit till informationsträffen.
– Jag hoppas att många av er kommer komma, vi kommer ta hand om er. Skellefteå är ett bra ställe att flytta till, fortsätter han.
”Bästa lärarna finns utomlands”
Läraren Louise Develyn har suttit på en nattbuss ända från Skottland för att komma hit. Hon berättar att hon blivit övertygad att hennes nästa boende och jobb kommer vara i Skellefteå.
– Jag kommer definitivt att söka, jag är väldigt intresserad. Min man är också med på noterna. Så jag hoppas verkligen, säger hon.
Stewart Garbutt är också en av de som tänker ansöka om jobb. Visst är det lite desperat av Skellefteå att komma hit och jaga lärare, menar han. Men också förståeligt.
– Vill man ha tag på de bästa lärarna så måste man bege sig ut, utomlands, säger han.
Om det här försöket lyckas kommer Skellefteå kanske göra samma sak i Tyskland eller Kroatien, berättar Anders Bergström.
– Nöden är uppfinningarnas moder. Än är jag inte desperat, men jag vill inte hamna i ett desperat läge, så därför göra vi detta redan nu, säger han.