Brinnande byggnad med synlig rök och lågor, som kommer från fönstren på andra våningen. Byggnaden är röd och ligger omgiven av grönska under en molnig himmel. En skylt med texten ”PUB” syns på framsidan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Storbrand i Borgagården – se bilderna från platsen. Foto: Privat

Storbrand på stughotell i Borgafjäll: ”Otroligt tungt”

Uppdaterad
Publicerad

Restaurangbyggnaden på ett stughotell i Borgafjäll i Dorotea kommun har totalförstörts i en brand som bröt ut under onsdagsmorgonen.

– Ingen är skadad, men det är otroligt tungt just nu, säger Cecilia Engwall, som äger hotellet tillsammans med sin man.

Vid 7-tiden på onsdagen larmades räddningstjänsten i Borgafjäll till Borgagården. En gäst som hyrde en av stugorna hade larmat om att han såg rök komma ut från restaurang- och receptionsdelen av stughotellet.

Ägaren med i brandvärnet

Cecilia Engwall äger stughotellet tillsammans med sin man, som under morgonen fick larm om branden i Borgafjäll eftersom han är en del av brandvärnet. Senast igår hade de övning tillsammans.

– Jag ser nu hur min man springer runt och släcker sin egen byggnad, det är tungt, säger hon.

Verksamheten är inne i lågsäsong och varken restaurangen eller receptionen har varit öppen.

”Huset kommer inte gå att rädda”

Räddningstjänsten i Borgafjäll satte in en motorspruta i sjön för att försöka släcka branden. Sedan genomförde räddningstjänsten från Dorotea och Vilhelmina rökdyk i byggnaden när de kom på plats.

– De fick backa ut direkt, huset kommer inte gå att rädda, det kommer att bli en fullskalig brandskada, säger vakthavande befäl Jörgen Eriksson.

Branden startade troligtvis i källaren. Det finns ingen spridningsrisk till övriga byggnader. Räddningstjänsten har stannat kvar för bevakning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.