Lars Stenberg med en grupp människor utanför tingsrättssalen i Skellefteå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera som är upprörda över regionens parkeringssystem dök upp på förhandlingarna i tingsrätten. I videon berättar Lars Stenberg om reaktionerna. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Lars, 82, i Skellefteå vägrar betala p-bot – frågan avgörs i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Hjärtsjuke Lars Stenberg, 82 år, fick parkeringsböter utanför Skellefteå lasarett. Men han vägrar betala, eftersom automaten var trasig och appen strulade. Nu tas fallet upp i tingsrätten.

– Jag blir så arg när jag ser hur de resonerar, säger Lars Stenberg.

En felanmäld automat, en strulande parkeringsapp och långt avstånd till nästa fungerande automat vid sjukhuset i Skellefteå ledde till att Lars Stenberg fick en parkeringsbot förra sommaren. Trots flera förelägganden om de 400 kronorna vägrar han betala böterna.

Fick stöd av upprörda i tingsrätten

Under onsdagens första möte mellan parterna i tingsrätten hade Lars stöd av ett dussin upprörda personer. De har också tröttnat på Region Västerbottens parkeringssystem.

– Folk är rasande. Inte bara här i Skellefteå utan från Ystad till Haparanda. Nu måste politikerna ta tag i det här och göra nya regler, säger Lars Stenberg.

M om parkeringsreglerna: ”Måste ta hänsyn”

Moderaten Andreas Löwenhöök har skrivit en interpellation till regionfullmäktige. Han ifrågasätter parkeringsreglerna.

– Det är grundläggande att reglerna följs och avgifter betalas. Men vi måste också ta hänsyn till ömmande skäl och tekniska brister som kan förhindra betalning, säger han.

Regionrådet Peter Olofsson (S) vill inte kommentera det enskilda ärendet men generellt är parkeringsavgifterna en utmaning för regionen enligt honom.

– Målet är att hela tiden underlätta och hitta så bra former som möjligt för p-avgifterna, säger Olofsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.