Genrebild. Foto: SVT

Experten: ”Lavinutbildning är viktigt”

Uppdaterad
Publicerad

Att lära sig hur laviner går och hur man ska åka på berget kan rädda liv. Kunskap om laviner är den viktigaste utrustningen att ha med sig, menar lavinexperten Karin Trolin.

Alla som ska ut och åka i offpist terräng bör gå en lavinkurs menar Karin Trolin, lavinexpert vid Åre Lavincenter. Det handlar om att lära sig att avgöra om snön är stabil eller instabil och om det är ok att åka i terrängen.

— Är det instabila lager i snön kan man starta laviner, det krävs ofta mindre lutning än man tror, säger Karin Trolin.

Laviner bildar sår i snön

Karin Trolin, lavinexpert Foto: Privat

När en lavin går bildar den ett sår i snön berättar Karin Trolin. Den som kör skoter åker ofta både upp och ner på en brant och riskerar då att skära av snön på flera håll, vilket ökar risken för laviner. Just skoteråkarna menar hon utgör en ännu större risk eftersom de inte hör och känner reaktionerna i snön på samma sätt som en uppmärksam skidåkare och de tar sig också ofta längre ut på fjället än andra.

— Det är jätteviktigt att inte åka flera samtidigt i branta sluttningar, säger hon.

”Inget att leka med”

Förutom att gå en lavinkurs rekommenderar hon också att ha med sig sökutrustning i form av transciver och sond, och en spade. Och lära sig att använda utrustningen.

— Laviner är inte att leka med oavsett hur mycket utrustning man har med så kan man slå ihjäl sig redan innan man begravs i snömassorna.

Karins 3 lavin regler

1. Säkert före och efter. Se till att ha en plats för att överblicka åket före och efter samt att vänta in övriga åkare på.

2. Ha en flyktväg. Om en lavin går, fundera på om du ska åka höger eller vänster redan innan. Leta efter en plats med mindre lutning eller som ligger lite högre.

3. Åk en och en. Om olyckan är framme drabbas bara en och de andra kan hjälpa till att rädda åkaren.

Dagliga lavinprognoser kan du hitta på: www.lavinprognoser.se/

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.