Ben och fötter på person som står i en busskur

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag har ingenstans att ta vägen” Se hur Lee drabbades när härberget i Skellefteå stängde. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Lee har ingenstans att sova sedan härbärget i Skellefteå stängde: ”Vill de döda mig?”

Uppdaterad
Publicerad

En vecka efter att Skellefteås härbärge stängde har några av de som brukade sova där fortfarande ingenstans att vara på nätterna. Detta trots att kommunen skulle hitta snabba lösningar för dem.

– Jag har inte hört om någon lösning än, säger Lee.

Sedan torsdag kväll förra veckan har hemlöse Lee ingenstans att ta vägen. Härbärget stängde med kort varsel och nu hoppas han varje kväll finna en ny plats att sova.

– Jag får sova ute. Har jag tur hittar jag en källare, säger han.

Förutom Lee, som vill vara anonym, har SVT Nyheter Västerbotten pratat med en till person som vistades på härberget. Han säger sig nu sova i ett kallt garage.

Kommunen rev avtalet med företaget som driver härbärget efter ett ägarbyte, och sedan hemlösa tvingats ordna sovplats på egen hand.

Akut hjälp

Socialnämndens ordförande vill inte uttala sig om de konkreta fallen. Han säger att det efter stängningen är många fler personer som kontaktat socialtjänsten om akut hjälp med bostad, än den handfull som brukade bo på härbärget.

– Alla som tar kontakt med oss bedömer vi om de ska få akut hjälp. Då ska vi naturligtvis hjälpa dem, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.