Legionella har upptäckts i duschar på Lycksele lasarett. En handfull operationer har ställts in under dagen. Foto: SVT

Legionella på sjukhuset i Lycksele – operationer ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Legionella har hittats på sjukhuset i Lycksele vid en rutinprovtagning. På grund av det har planerade operationer tvingats ställas in.

– Det handlar om en handfull patienter som vi fått avboka, säger Peter Thorén, verksamhetschef på medicinskt centrum.

Det var under en rutinprovtagning som legionella hittades i två duschar på Lycksele lasarett.

– Det var mer än det brukar vara. Vi måste försöka på bort det, säger Thorén.

Duscharna används i normala fall av patienter som ska opereras och få nya höft- eller knäprotester. Sjukhuset lyckades placera om en del inbokade patienter till andraavdelningar, men vissa fick sina tider avbokade.

– Legionella är en bakterie som man hittar i vattensystem ibland. Bakterien kan ställa till med sjukdom, men just den här var inte en av de mest sjukdomsframkallande.

”Inte farligt för personal och patienter”

Nästa vecka kommer Lycksele lasarett att få nya provsvar.

– Då får vi se om bakterien är borta eller om vi måste göra något annat. Vården behöver inte påverkas så mycket av detta, beroende på vad svaren visar, säger Peter Thorén och fortsätter:

– Jag vill poängtera att detta inte är farligt för personalen eller övriga patienter. Det handlar enbart om dessa två duschar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.