Gunnar Forsgren är företagsutvecklare på Lantbrukarnas riksförbund, LRF, i Umeå. Foto: SVT

LRF ser en trend med närproducerad mat

Uppdaterad
Publicerad

På Lantbrukarnas riksförbund, LRF, märker man en trend att fler vill satsa på småskalig livsmedelsproduktion.

– De som vill testa kommer ofta från andra branscher och börjar litet., säger Gunnar Forsgren, som är företagsutvecklare på LRF i Umeå.

Från förbundet försöker man stötta småföretagare med bland annat utbildning. I LRF:s projekt ”Lappland a culinary region” försöker man att öka arbetstillfällena i flera inlandskommuner på landsbygden.

Bland annat hålls kurser i djurhållning, fisk, förädling, livsmedelshygien och försäljning.

– För de flesta är det inte pengar som är drivkraften, utan det är att man tycker det är roligt, men på sikt behöver matproduktionen vara lönsam, säger Gunnar Forsgren.

”En konsumenttrend”

Han konstaterar att många människor lockas av gröna näringar.

– De börjar med djurhållning, odling, försäljning till vänner och bekanta går man sedan till gårdbutiker eller annan försäljning. Det är dessutom en konsumenttrend, att de som handlar mat vill träffa sin bonde, säger Gunnar Forsgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.