Senaste nytt om krisen på Northvolt
Northvolts vd: "Ska betala skatter enligt plan"
Northvolts vd Peter Carlsson säger i ett mail till SVT att bolaget kommer att betala alla skatter enligt plan. Batterijätten befinner sig i en ödesvecka och måste betala 287 miljoner kronor i skatter och avgifter till Skatteverket senast måndagen den 14 oktober, något som Peter Carlsson nu alltså uppger att bolaget kommer klara. "Klart jag tror vi kommer lösa detta", har han också tidigare skrivit i ett mejl till SVT.
Beloppet på över en kvarts miljard kronor är för de sex största bolagen i koncernen. De största posterna handlar om moms, 82 miljoner kronor, arbetsgivaravgifter, 106 miljoner och avdragen skatt, 93 miljoner kronor.
Överblick
Skellefteå kommun kallar till presskonferens
Med anledning av dagens besked från Northvolt bjuder Skellefteå kommun tillsammans med Länsstyrelsen Västerbotten, Region Västerbotten och Arbetsförmedlingen in till en presskonferens för att samlat svara på frågor klockan 14.30.
Medverkar gör bland annat kommunalrådet Lorents Burman (S) och landshövdingen Helene Hellmark Knutsson.
Uppdraget – hitta ny ägare till Northvolt
I kölvattnet av Northvolts konkurs tilldelas Sveriges export- och investeringsråd (Business Sweden) ett nytt regeringsuppdrag.
Business Sweden ska erbjuda dialog och främja samverkan mellan potentiella ägare, investerare och intressenter inom näringslivet.
Förhoppningen är att kunna ha en fortsatt utveckling och produktion av batterier i Sverige.
"Det är av strategiskt intresse för Sverige att få till en så bra lösning som möjligt", säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) i en kommentar.
Regeringen har också fattat beslut om att tilldela länsstyrelsen i Västerbotten en miljon kronor för att stärka sitt arbete med anledning av Northvolts konkurs.
(TT)
Beredskapslyftet ska få fler att stanna i Skellefteå
Efter Northvolts konkurs har nu Skellefteå kommun inlett ett samarbete med Beredskapslyftet och flera andra aktörer för att kompetens ska kunna matchas mot nya arbetsgivare.
Beredskapslyftet är en ideell förening som startade under pandemin för att mobilisera och samla näringslivets krafter i situationer där de kan göra nytta.
Initiativtagarna till Beredskapslyftet är Wallenbergstiftelserna, Novare och Sophiahemmet.
- Alla initiativ i den här riktningen är viktiga eftersom vi vill behålla invånare som har valt att flytta hit och vill stanna. Skellefteå kommun ser mycket positivt på att näringslivet, organisationer, föreningar och liknande vill genomföra sådana här satsningar, säger Lorents Burman (S), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.
Tidigare Northvoltanställda får vänta på lönen – i minst en vecka
Tidigare anställda på konkursade Northvolt i Skellefteå kommer att få vänta på sin lön – i åtminstone en vecka eller mer därtill. Anledningen är att det tar tid att administrera den statliga lönegarantin.
– Men den kommer. Vi jobbar så fort som vi kan, men vi måste först få in alla besluten och kontrollera att allting stämmer, säger Helena Jangel Stridh på Skatteverket.
MMA-gala tvingas ställa in i Skellefteå
Battle of Botnia tvingas ställa in evenemang i Sara Kulturhus. Anledningen är att Northvolts konkursbesked lett till avbokningar från lokala företag och samarbetspartners.
– Även om vi skulle sälja ut alla biljetter, likt föregående år, saknar vi fortfarande flera hundratusentals kronor från företagssamarbeten. I dagens ekonomiska läge finns inget utrymme att genomföra evenemanget utan dessa resurser, säger Oskar Backman, ekonomiansvarig på Battle of Botnia, i ett pressmeddelande.
Var tredje anställd på Northvolt i Skellefteå kan tvingas lämna landet
Mer än var tredje arbetare i Northvolts konkursade batterifabrik i Skellefteå kommer från ett land utanför EU.
Förlorar de jobbet försvinner också deras rätt att stanna i landet.
– Jag trodde aldrig att det skulle bli så här, säger Adesola Oguntuyi, från Nigeria.