Hela skattesystemet behöver ses över och ett särskilt ekonomiskt stöd (utöver dagens skatteutjämningssystem) måste införas för att små kommuner i Sverige ska kunna garantera en bra välfärd. Det menar landsorganisationen LO i en rapport som presenteras idag.
Rickard Carstedt som är norra distriktets ombudsman i Skellefteå är övertygad om att staten måste ta ett större ansvar för ett mer likvärdigt Sverige.
– Missnöjet på landsbygden och i glesbygd börjar växa sig ganska stort och om vi ska ta det på allvar måste vi göra något åt det här, konstaterar han och ger sin bild över hur det ser ut idag.
Stora skatteskillnader
Stockholm, Vällingby och Skåne har lägst skatter i Sverige medan Dorotea har landets högsta skattesats. Det betyder enligt honom att till exempel en sjuksköterska betalar åtminstone 13 000 kronor mer i skatt per år i Dorotea än i de andra kommunerna.
– Men det finns ingen koppling till att man har bättre välfärd i Dorotea än i Stockholm utan snarare tvärtom så har man svårare att klara välfärden, och de här skillnaderna måste utjämnas, tycker han.
Vill utjämna orättvisor
En handlingsplan för att utjämna orättvisa skillnader mellan stad och land är en av sex frågor som LO lyfter fram i den rapport som presenteras idag. Enligt organisationen, som är en sammanslutning av fackliga arbetstagarorganisationer i Sverige, har inkomstskillnaderna ökat snabbare i Sverige än i något annat jämförbart land under de senaste decennierna.
Det betyder bland annat enligt rapporten att andelen som kallas relativt fattiga har fördubblats sedan 1980-talet.