Foto: Marilén Karlsson, SVT

Lokala fisketraditioner och matkultur blir kokbok

Publicerad

Efterfrågan på lokalproducerad mat ökar – samtidigt minskar det lokala fisket. Nu ska ett projekt försöka att vända den skutan. Ett antal kortfilmer och bland annat en kokbok ska lyfta det lokala fisket och följa fiskens väg från vattnet till tallriken.

Projektet går under namnet Hållbara maritima mattraditioner i Kvarken. Syftet är att bevara kunskapen och hanteringen av kust och älvsfiskets råvaror i Robertsfors, Umeå och Nordmaling.

Målet är att dokumentera samt öka både intresset och stoltheten över de lokala fisketraditionerna och matkulturen.

– Det handlar om de här personerna, om platserna och traditioner som finns runt fisket och självklart med fina bilder, säger Joakim Eriksson, projektledare.

Kokboken planeras att ges ut till våren och kommer att finnas tillgänglig både digitalt och i fysisk form.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.