Varför löven blir gula på hösten har varit känt länge. Trädet suger tillbaka näringen, och klorofyllet bryts ned. Under ligger den gula färgen som aldrig syns då löven är gröna. Men den röda färgen har varit mer outforskad. Flera teorier har funnits, bland annat att det ilsket röda skulle skrämma bort insekter.
Stoppar ljuset
Men nu tror forskarna att det framför allt handlar om skydd mot ljuset. Pigmentet fungerar som en solskyddsfaktor.
– En del av ljuset som träffar bladet stoppas av det röda färgämnet. Hösten är farlig för trädet om klorofyllet inte sitter där det ska. Men när träden börjar ändra färg och fälla löv beror på gener, förklarar Stefan Jansson.
– Lövträd som finns naturligt i området går efter kalendern. Men datumet kan variera mellan olika träd, det beror på generna. Träd som kommer söderifrån men som är planterade i trädgårdar fattar oftast inte i tid att det blir höst utan börjar ”hösta” först när det blir för kallt, säger Stefan Jansson.
Fakta: Ljus kan döda
Vid fotosyntesen omvandlar det gröna klorofyllet ljuset till energi. Om klorofyllet inte sitter där det ska, och växten får för mycket ljus drabbas bladen av svåra skador. På hösten när klorofyllet håller på att brytas ned blir det oordning i systemet och trädet kan få för mycket ljus. Det går att likna vid plantor som sätts ut i vårljuset för plötsligt om våren – de bleknar och dör. Den röda färgen stoppar ljuset så att trädets känsliga inre inte får för mycket.
Källa: Umeå universitet