Anita Andersson och Leo Boström i Storuman.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Leo Boström, 15, kör A-traktor och jobbar inom vården i Storuman – det funkar fint tycker Anita Andersson. Foto: Berno Jonsson/SVT

Lyckad satsning på epa-ungdomar inom vården i Storuman – 15-åriga Leo: ”Det är kul”

Uppdaterad
Publicerad

I sommar jobbar epa-ungdomar i Storuman i hemtjänsten, trots att de saknar utbildning inom vård och omsorg. Enligt kommunen har det varit en lyckad satsning.

– Det har funkat jättebra. Det tycker brukarna också, säger Ylva von Wachenfeldt, enhetschef.

Flera kommuner i landet har liknande projekt för att locka unga till vården när det är brist på personal. Det som sticker ut i Storuman är enligt kommunen att de kunnat ersätta ordinarie personal med ungdomarna, utifrån vad de får göra i deras ålder.

– Turer med hygien, dusch och medicin måste man ha erfaren och utbildning för vilket inte ungdomarna har. De får göra lättare uppgifter, som att sätta på stödstrumpor, gå promenader och ha social samvaro med brukarna, säger Ylva von Wachenfeldt.

Hoppas på fortsättning

I Storuman går epa-ungdomarna på två olika pass – ett börjar tidigare på dagen och där hjälper de till på trygghetsboendet Liljan. Det andra passet börjar lite senare och inleds med att köra ut luncher till brukarna.

En av dem som fått jobb är Leo Boström, 15 år, som gärna fortsätter i framtiden. Han får beröm av Anita Andersson medan han serverar henne kaffe:

– En fantastisk ung man, säger hon.

Blir det någon fortsättning på det här även nästa sommar?

– Jag hoppas det. Men det är inte beslutat än, säger Ylva von Wachenfeldt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.