Lycksele djurpark: Vargarna skjuts om de rymmer

Uppdaterad
Publicerad

Om vargarna Lycksele djurpark tar sig ur sitt hägn skulle det kunna innebära att hela flocken måste skjutas precis som i Skåne. Det säger idag ansvarig djurskötare i Lycksele.

I över 40 år har vargar hållits i hägn i Lycksele djurpark. Det är idag den enda fasta vargstammen i Västerbotten. Ledaren – alfatiken – kommmer från Skåne.

Det var just från en djurparken i Skåne som två unga hannar flydde i helgen, och fick med sig alfatiken. De hann döda en kronhjort, ett rådjur och två får innan ledningen för djurparken var tvungna att skjuta bort hela flocken. Skulle något liknande hända i Lycksele djurpark finns beredskap enligt djurskötare Ronny Stålfjäll.

– Vi har skjutvapen både för bedövning och avlivning klara.

Skulle du handlat likadant som i Skåne?

– Som jag ser det var det nog enda utvägen. Det började bli mörkt och vargarna sprang lösa i djurparken.

För 30 år sedan rymde tre vargar från Lycksele djurpark, då fick två skjutas till döds och en bedövas. Nu råder en större säkerhet vid varghägnet.

– Det är helt rymningssäkert och en säker anläggning enligt de krav myndigheterna ställer.

Berno Jonsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.