– Lärarutbildningen är en överlevnadsfråga för inlandet. Vi borde kunna dra igång en utbildning senast 2017, säger Lilly Bäcklund (S), kommunalråd i Lycksele, som nu vill att Umeå universitet agerar snabbt.
Lycksele hoppas kunna dra igång utbildningen för grundskollärare på Lärcentrum, uppe på Tannbergsskolan. Man kan tänka sig start vartannat år, ungefär som för den sjuksköterskeutbildning som idag finns i kommunen.
– Vi ska inte behöva ta hjälp av Luleå universitet och Mittuniversitetet i Sundsvall där man idag har distansutbildning för lärare. Umeå har ingenting på lärarsidan i inlandet, varken på plats eller på distans. Man vill ha allt till campus i Umeå, säger Lilly Bäcklund.
Läs också: Färre chanser till utbildning i inlandet
Resurskrävande med flera
Maria Löfgren är rektor för lärarhögskolan i Umeå. Idag har Umeå universitet en utbildning i Skellefteå för förskollärare. Den utbildningen ges bara vid enstaka tillfällen. Att dra igång flera utbildningar på olika platser är resurskrävande, förklarar Maria Löfgren.
– Det är delvis olika lärare som är inblandade om man har en förskollärar- och en grundskollärarutbildning . Kanske på några års sikt skulle det kunna gå, säger Löfgren.
Kommunen beredd att gå långt
1966 lades lärarutbildningen i Lycksele ner, sen var det bara att åka till Umeå för alla som ville bli lärare i inlandet. Nu kan det alltså bli aktuellt igen och kommunen är beredd att gå långt för att få igenom sina krav.
– Vi måste få tillgång till utbildade lärare för det är viktigt för våra ungdomar säger Lilly Bäcklund. Dessutom har vi en ökande lärarbrist. Något måste göras, menar Bäcklund.
Vill sätta ned foten
Är du beredd att gå till regeringen om det behövs?
– Ja om det visar sig att universitetet inte möjliggör det här och hela landet ska leva, då behöver vi också tillgång till lärare, säger Lilly Bäcklund.