Lycksele erbjuder parlamentet plats vid älven mellan centrum och flygplatsen. Foto: SVT/3dfabriken

Lycksele vill ha samiskt parlament

Uppdaterad
Publicerad

Nu ger sig Lycksele kommun in i kampen om att få det samiska parlamentet. Kommunen ser sig som den geografiska mittpunkten i Sapmi.

Sametinget saknar i dagsläget en fast parlamentsbyggnad. Kiruna har länge setts som en naturlig huvudort, men eftersom byggplanerna dragit ut på tiden har andra kommuner, som Arvidsjaur och Jokkmokk anmält sitt intresse. Nu sällar sig Lycksele till den skaran.

– Lycksele är rätt plats för det samiska parlamentet. Här finns också den geografiska mittpunkten i svenska Sápmi. Sen har Lycksele en stark samisk historia, utan samerna skulle Lycksele aldrig funnits  säger Lyckseles Lilly Bäcklund.

Tomt vid älven

Den parlamentariska byggnaden som kom fram efter en samisk arkitekttävling kan inte byggas var som helst.

– Det krävs en naturskön miljö. Samestyrelsens ordförande har uttryckt önskemål om att byggnaden skulle byggas i naturen, där samernas arbete utövas. Och därför skulle det vara perfekt att bygga den på en strandtomt som Lycksele kommun redan äger, säger Lilly Bäcklund.

Tomten som finns en bit bortanför bostadsområdet Forsdala i Lycksele ligger precis vid vattnet och ägs redan av Lycksele kommun. Platsen är enligt Lilly Bäcklund helt realistisk att bygga byggnaden på. Även Lyckseles sameförening ordförande ser positivt på möjligheten.

– För mig är det självklart att Sametinget ska förlägga sin parlamentsbyggnad här i Lycksele. Det är och har alltid varit en mötesplats för oss samer, säger Mikael Jakobsson, ordförande Lycksele sameförening i pressmeddelandet.

Den 3 oktober kommer representanter från Lycksele kommun att förklara för sametingets ledamöter varför de ska lägga parlamentet i Lycksele. Detta sker i samband med Sametingets plenum i Skellefteå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.