Anders Ågren (m) har fått ett nytt uppdrag. Foto: SVT

(M) vill stoppa museum

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill att lokalerna som skulle användas till Kvinnohistoriskt museum istället ska användas av turistbyrån. Då skulle kommunen kunna spara åtta miljoner kronor varje år, skriver Anders Ågren på sin blogg.

Det moderata oppositionsrådet Anders Ågren vill stoppa Kvinnohistoriskt museum. Under måndagen publicerade han ett inlägg på sin blogg där han skriver att kommunen bör avbryta arbetet med det planerade muséet och att kommunen genom det kan spara åtta miljoner kronor per år.

– Vi strök muséet redan i oktober i Alliansens budgetförslag. Vi stod bakom den ursprungliga uppgörelsen men nu när kostnaderna har skjutit i höjden så tycker vi att det är läge att avbryta arbetet, säger Anders Ågren (M).

Moderaterna vill istället att turistbyrån och destinationsbolaget Visit Umeå ska få tillgång till lokalerna där kvinnohistoriska muséet var inplanerat. Då skulle kommunen dessutom slippa hyreskostnaderna för deras verksamhet på Renmarkstorget.

Kvinnohistoriskt museum kommer väl att kosta även om det inte ligger i Kulturväven?

– Jo, men vi vill inte att muséet ska flytta utan vi vill helt enkelt stoppa projeketet, säger Anders Ågren.

Vill inte kasta mer pengar i sjön

Under måndagseftermiddagen följde även Folkpartet i Moderaternas fotspår. På sin blogg skriver Peder Westerberg att ”Nu är det dags att ta ett omtag i denna fråga och jag håller med Anders Ågren i det han skriver i sin blogg, om att stoppa kvinnohistoriskt museum.”

Kommunen har plöjt ner mycket pengar redan, är inte det slöseri med pengar?

– Vi kan bara konstatera att här blev det fel och utifrån det nya läget borde vi avbryta arbetet för att inte kasta ännu mer pengar i sjön.

Är det realistiskt att försöka stoppa muséet? Alliansen är ju i opposition.

– Vi har ett val i september så det är upp till umeborna att bestämma

Kan man se det här som ett valutspel?

– Kvinnohistoriskt museum kommer säkert att diskuteras inför valet. Vi kommer eventuellt att lägga in en motion i frågan. Eventuellt dyker det upp i vårt valmanifest, men det ska inte presenteras förrän i augusti, säger Anders Ågren.

Hoppade av styrgruppen

Förra året valde moderaternas representant att hoppa av styrgruppen eftersom moderaterna inte trodde på projektet.

Västerbottensnytt har sökt representanter för Vänsterpartiet och från Kvinnohistoriskt museum, men utan resultat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.