Männen misstänkt ha haft de farliga drogerna i en bostad i Umeå. De har enligt åklagaren förvarat, förpackat och hanterat narkotikan. Totalt handlar det om 77 gram Metonitazen, 25 gram Protonitazen och 5 gram Flubromazepam. Åklagaren menar att det inte var avsett för eget bruk.
– Vi kan se att det sålts via Darknet på nätet, men också från hand till hand i Västerbotten, säger Irene Falk, åklagare.
Svårt att inte överdosera
Erik Lindeman, läkare vid Giftinformationscentralen, medverkar vid rättegången som inleds under onsdagen. Han säger att metonitazen och protonitazen är ”opioider” och fungerar på samma sätt som heroin, morfin och fentanyl.
– Det som är speciellt med fentanyl och nitazen är att det krävs otroligt små mängder för att orsaka stor effekt. Fentanyl är 100 gånger starkare än heroin, nitazenerna är någonstans i den storleksordningen. När något är så kraftfullt blir det också väldigt farligt, det är svårt att inte överdosera. Konsekvensen av en överdos med opioider är ofta döden, konstaterar Erik Lindeman.
Hann inte larma
En indikation på hur farliga potenta opioder är framkommer i Giftinformationscentralens statistik för åren 2014 till 2017, då en fentanylvåg svepte över Sverige. Antalet telefonsamtal till Giftinformationscentralen gällande fentanyl var då färre än antalet registrerade dödsfall hos Rättsmedicinalverket.
– I väldigt få fall hann man upptäcka att de som överdoserat mådde dåligt, utan de hittades döda. För oss på Giftinformation är det unikt att en ny drogtyp får den effekten, säger Erik Lindeman.
Litet korn kan döda
Chefstoxikolog Robert Kronstrand beskriver det så här på Rättsmedicinalverkets webbplats:
– Tänk en vanlig huvudvärkstablett men att den i stället innehåller metonitazen. Dela den i tusen bitar. Det lilla korn ni får kan vara tillräckligt för att döda. Till det kan man lägga att slutanvändaren inte kan lita på vad som ingår i en produkt, än mindre i vilken koncentration.