Foto: Erik Abel, TT

20-åring häktad för mordförsök efter skjutningen i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen häktades en 20-årig man på sannolika skäl för mordförsök efter skottlossningen Öst på stan i måndagskväll. De övriga personer som suttit anhållna är försatta på fri fot. Det meddelar åklagaren i ett pressutskick.

– Utifrån de utredningsåtgärder som vidtagits de senaste dagarna har jag bedömt att det inte är av synnerlig vikt för utredningen att de är fortsatt frihetsberövade. Misstankarna kvarstår, säger Petra Hedberg.

Sedan skottlossningen där en person i 25-årsåldern träffades med tre skott Öst på stan i Umeå i måndagskväll har ett intensivt utredningsarbete pågått. Åklagare Petra hedberg bedömer utredningsläget som gott.

– Ett flertal centrala iakttagelser har gjorts av gärningsmannen vid brottsplatsen och under flyktvägen, vilket sedan ledde fram till att han greps under natten till tisdagen, säger hon.

Skjutning i centrala Umeå

Fri fot

Fem personer kunde gripas på en adress bara timmar efter skottlossningen. Utöver 20-åringen som nu häktas har samtliga av dessa försatts på fri fot, men misstankarna mot dem kvarstår.

– Utifrån de utredningsåtgärder som vidtagits de senaste dagarna har jag bedömt att det inte är av synnerlig vikt för utredningen att de är fortsatt frihetsberövade, säger Hedberg och fortsätter:

– Utredningsarbetet är fortsatt intensivt och handlar främst om att bearbeta de uppgifter som framkommit genom förhör och att undersöka och analysera teknisk bevisning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutning i centrala Umeå

Mer i ämnet