– Många har tagit jäkligt illa vid sig, att Umeå kommun skäms över att visa upp försvarsmakten som ju är det finaste som finns, säger personen i ett telefonsamtal till Västerbottensnytt.
Enligt personen är det många som till exempel gjort utlandstjänst och varit med om stora umbäranden, och att komma hem och mötas av en sådan attityd är förolämpande.
– Det skulle inte förkomma i något annat land, säger han.
Motsatt effekt
Enligt mannen, som representerat Försvarsmakten i många olika sammanhang, så skulle närvaron snarare ha haft en motsatt verkan än den som kommunen och Västerbottens museum befarar.
– Jag har varit ute på mässor och träffat många nya svenskar som de kallar dem. Den attityd jag mött är att de tycker att det är skönt med en försvarsmakt som är med dem och inte mot dem, säger han.
Chef delar bilden
Jan Demarkesse är chef för Totalförsvarets skyddscentrum i Umeå, som skulle ha ingått i firandet på Gammlia.
– Tanken var att vi skulle visa upp vår verksamhet och förmåga på ett klassiskt sätt på Gammlia, med fordon och utställningar, säger han.
Han känner igen synpunkterna från arrangörerna från andra sammanhang, men har också uppfattningen att det i själva verket kan vara precis tvärt om.
Demarkesse kommer att fortsätta föra dialog med Västerbottens museum och Umeå kommun i ärendet.
– Det är olyckligt att det här ska redas ut i sociala medier. Jag vill ta det här med arrangörerna i god ordning, vi är beredda att moderera så att alla blir nöjda, säger Jan Demarkesse.