Överläkare Jörn Schneede från Läkemedelscentrum i Region Västerbotten i vit kappa håller upp flera förpackningar med värktabletter. Han sitter i en labbmiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kan påverka fertiliteten” – överläkare Jörn Schneede från Läkemedelscentrum i Region Västerbotten svarar på tre frågor om riskerna med receptfria värktabletter. Foto: Mira Myllyniemi/SVT

Många tar flera värktabletter i veckan – Umeåläkare: ”Kan påverka fertiliteten”

Uppdaterad
Publicerad

Nästan var sjunde svensk tar värktabletter flera gånger i veckan, visar en ny enkätstudie. Enligt överläkare Jörn Schneede i Umeå är alla inte medvetna om att det finns risker med långvarig konsumtion.

– Det kan till och med påverka fertiliteten, säger han.

Omkring 14 procent av svenskar konsumerar värktabletter mot värk eller smärta flera gånger i veckan. I Västerbotten är andelen 13 procent, visar en enkätstudie som Verian har gjort för Apotek Hjärtat.

Enligt Jörn Schneede, överläkare och enhetschef för Läkemedelscentrum i Region Västerbotten, är alla inte medvetna om att det finns risker med långvarig konsumtion av receptfria värktabletter.

– Man kan vid långvarig användning få allvarliga biverkningar, säger han.

Försäljningen ökade med 5 miljoner förpackningar

Samtidigt visar statistik från E-hälsomyndigheten att försäljningen av smärtstillande läkemedel ökar stort.

I fjol såldes drygt 40 miljoner förpackningar smärtstillande medel, både med och utan recept. Det är en ökning med 5 miljoner förpackningar på bara fyra år.

Två studenter sitter på en bänk på Umeå universitet. Det finns en svart väska och en jacka placerade på bänken mellan dem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Dagen efter en utekväll är det många som tar värktabletter” – hör studenterna i Umeå om användandet av smärtstillande läkemedel. Foto: Frida Wengberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.