• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eva Norlin, regionkoordinator mot prostitution och människohandel, är orolig för att många bärplockare ska få det tufft ekonomiskt i år. Foto: SVT/Migrationsverket

Bärplockare åker hem skuldsatta – expertens oro: Kan bli ett nytt kaosår

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 6 000 personer har ansökt om att få plocka bär i Sverige i år. Samtidigt väntas ett dåligt bärår i de norra delarna av landet som står för en stor del av de 600 000 ton blåbär som mognar i skogen varje år.

– Jag är orolig för att vi får ett kaosartat slut även för det här året, säger Eva Norlin, regionkoordinator mot prostitution och människohandel.

En del i Eva Norlins arbete är att utbilda kommunföreträdare i hur de ska stötta bärplockare. Förra året mötte hon många bärplockare som vittnade om att de var stressade och helt slutkörda. Nu i år väntas en sämre bärtillgång, vilket gör henne orolig.

– Jag känner mig oroad. Men jag hoppas att alla myndigheter, men även kommuner i år faktiskt har förberedelse på att det här kan bli en problematisk säsong.

Bärbranschen

Många skuldsätter sig

För att ha råd att plocka bär i Sverige skuldsätter sig många av de thailändare som kommer hit. Lyckas de inte få ihop sina kvoter är de fortfarande skuldsatta när de reser hem. Omkring 30-40 000 kronor behöver de plocka ihop för att att kunna betala sina skulder.

I Thailand har de svenska bären fått smeknamnet ”Blood berries” på grund av de krossade drömmar som drabbat många av landets plockare.

Skrev till regeringen

I januari skrev 250 thailändska bärplockare i ett brev till den svenska regeringen. Där stod bland annat ”80 procent av de thailändska bärplockarna återvände hem skuldsatta”.

– Man beskrev sig som lurade, förödmjukade och utsatta för slaveri här i Sverige. De vädjade till regeringen om att de skulle få bättre förhållanden. Jag kan väl bara konstatera att vi faktiskt helt har sett mellan fingrarna med utsattheten för den här målgruppen. Jag tycker faktiskt att det är fruktansvärt cyniskt.

Antal bärplockare i Sverige

Så många uppehålls- och arbetstillstånd för att plocka vilda bär har beviljats i Sverige.

2022: 6 594

2021: 5 176

2020: 3 092

2019: 6 199

2018: 4 987

2017: 3 079

2016: 3 326

2015: 3 990

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bärbranschen

Mer i ämnet