För ett år sedan släpptes tre mårdhundar ut i Västerbottens kustland. Mårdhundarna lever för att söka sig en partner. Steriliserade och försedda med sändare var det meningen att de skulle söka rätt på en partner och på så sätt tala om för forskarna om det fanns fler mårdhundar i länet.
– En av mårdhundarna som vi släppte i Ostnäs utanför Sävar har gått till Lycsele, Norsjö , ner till Umeå, upp till Skellefteå och är nu i Bastuträsk, berättar P-A Åhlén som är projektledare och jobbar för Svenska Jägareförbundet.
Inventering
Det är Svenska Jägareförbundet som driver projektet. Målet var att se hur många mårdhundar det finns i Västerbotten. Och efter att de tre mårdhundarna fått inventera länet så kan man nu se resultatet.
– Vi kan vara helt säkra på att om det finns mårdhundar i Västerbotten så är de väldigt få. Och ju färre dem är desto svårare är det för dem att hitta varandra, säger P-A Åhlén.
Sprider rabies
I fjol konstaterades fem fall av vilda mårdhundar i länet. Jägarförbundet vill nu att jägare och allmänheten ska hålla koll på spår i snön. Spåren efter mårdhund liknar rävens fast mycket mindre och så har de bara fyra tår. Och nu vill Jägareförbundet ha in tips därför att alla mårdhundar ska bort. De passar inte in i faunan och de sprider dessutom rabies och dvärgbandmask.
– Ja, bevarandebiologi och naturvård är inte alltid vackert.
Det här är ett våtmarkslevande hunddjur, en rävart från sydöstra Asien. Den har förflyttats med människans hand in i Europa och den har ingen hemortsrätt här och den orsakar rejäla problem i täta bestånd framförallt på våtmarkslevande fåglar, säger P-A Åhlén.