Skogsstyrelsen kommer numer i de flesta fall att neka avverkningstillstånd av skog som har väsentlig betydelse för natur eller kultur miljövård. Tärna-Stensele och Sorsele allmänningsskog är väldigt missnöjda eftersom att en stor del av deras skog inte kommer att gå att avverka till följd av laghanteringen.
– Man har betraktat de här skogarna som sin mark som man har förfogad- och brukningsrätt över, så det gör ont i hjärtat för människor att inte få göra det, säger Anders Pettersson, allmänningsförvaltare för Tärna-Stensele och Sorseles allmänningsskog.
Ägare ska kunna få ersättning
Det var efter domen i Änok-fallet i Norrbotten 2014, där kammarrätten upphävde Skogsstyrelsens beslut om tillstånd till avverkningen av ett område norr om Kvikkjokk, som har ett högt naturvärde, som regelverket ändrades. En dom som fick en stor betydelse för skogar längst hela den svenska fjällkedjan.
Den här domen innebär att fjällnära skogar, som har ett högt naturvärde, inte får avverkas av markägarna. I stället kan man nu få ersättning av Skogsstyrelsen när man anmäler en avverkning av en fjällnära skog.
– Med den här domen så öppnas en möjlighet för markägare att få en ersättning för nyckelbiotoper (skogar med högt naturvärde, reds anm). Problemet med att försöka avverka en nyckelbiotop är att de som köper virke är certifierade och har lovat i certifieringen att inte avverka skogar med höga naturvärden, säger Kristina Nilsson, distriktschef för Södra Lappland.
”Det här är oerhört känslomässigt”
Skogsstyrelsen menar att den här laghanteringen är ett enkelt sätt för markägarna att få intäkter. Men delägarna för allmänningsskogen har ett annat perspektiv på frågan.
– Vi vet inte alls vilken typ av ersättning som kommer falla ut, det är det man håller på att utreda nu. Där ser vi jätteorosmoln att man faktiskt förespråkar att skära ner på ersättningarna för just de här typen av skogar där det sker en tillståndsprövning, säger Anders Pettersson och fortsätter:
– Även om du får en ekonomisk ersättning så är det någon som kommer att reagera. Samhället förbjuder dig att göra saker på den mark du äger och det är ju oerhört känslomässigt.
I mars i år kommer skogsstyrelsen att ta beslut om hur ersättningarna kommer att se ut.