Det svenska sjukförsäkringssystemet är i blåsväder. Professor Ruth Mannelqvist vid Umeå universitet kallar det för rättsosäkert och menar att fokus ligger på att slänga ut folk ur systemet i stället för att ta reda på varför folk blir sjuka.
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) håller inte med om kritiken.
– Jag delar inte uppfattningen om att det är rättsosäkert. Tvärtom är det så att Försäkringskassan har fått extra resurser för att stärka kvaliteten i handläggningen, så att fler ska få sin arbetsförmåga bedömd och därmed få rätt stöd att komma tillbaka till hälsa och arbete, säger Annika Strandhäll (S) till SVT.
Ministern erkänner problem
Strandhäll säger att det inte är ett självändamål att ha så mycket människor som möjligt i sjukförsäkringen, utan i stället se till att folk inte blir sjuka av sitt arbete.
Hon hänvisar till regeringens åtgärdspaket som presenterades hösten 2015, med satsningar på arbetsmiljö och det förebyggande arbetet. Dessutom har regeringen skjutit till 250 miljoner kronor extra årligen till Försäkringskassan för att stärka handläggningen.
– Däremot ska jag inte svära mig fri och säga att vi inte har problem i sjukförsäkringen, för det har vi. Framför allt med kommunikationen mellan våra myndigheter och olika aktörer. Det behöver förbättras för att inte enskilda människor ska hamna i kläm, säger Annika Strandhäll (S).