• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Evalena Karlsson

Skellefteå Kraft gör minusresultat – första gången på 28 år

Uppdaterad
Publicerad

Från en vinst på 502 miljoner 2019 till minus 238 miljoner 2020. Skellefteå Kraft gör ett minusresultat för första gången på 28 år.

– Det är en helt ny värld för oss det som sker nu, konstaterar Elin Bergsten som är ekonomichef vid Skellefteå kraft och har jobbat i företaget i 18 år.

Rekordlåga elpriser och nedskrivningar på vindkraftsanläggningar anges som de främsta orsakerna till minusresultatet.

Skellefteå Krafts resultat för 2020 blev betydligt sämre än planerat. När året 2020 summeras gör koncernen ett minus på 238 miljoner kronor. Det har inte skett sedan finanskrisen 1992.

– De extremt låga elpriserna var en följd av en varm vinter i kombination med mycket vatten i kraftsystemet, ett blåsigt år med allt mer vindkraftsproduktion i norra Sverige och fortsatt begränsade elöverföringsmöjligheter söderut, säger Elin Bergsten, ekonomichef.

Elpriserna där Skellefteå Kraft har sin huvudsakliga produktion låg i genomsnitt på 15,03 öre per kilowattimma jämfört med 40,10 öre under föregående år. Trots att elpriserna sjunkit med 63 procent har bolagets intäkter bara minskat med 25 procent.

Stora nedskrivningar

Bolaget är en av landets största aktörer inom vindkraft, med totalt 130 vindkraftverk. Men det senaste årets prisbild samt problemen att exportera elen till södra Sverige menar Bergsten har slagit hårt mot Skellefteå krafts vindkraftsanläggningar.

– Då vi inte ser att problemen med elöverföringen kommer att åtgärdas eller elförbrukningen kommer att öka kraftigt inom den närmaste framtiden så har vi tvingats göra nedskrivningar på våra vindkraftsanläggningar med 566 miljoner kronor, kommenterar Elin Bergsten.

Enligt Elin Bergsten står bolaget ändå tryggt med stabil ekonomi. Den årliga utdelningen till kommunens verksamhet fortsätter också som vanligt och uppgår till 248 miljoner kronor. Och framöver tror hon att det kommer att se annorlunda ut.

– På några års sikt har vi en viss ökad överföringskapacitet samtidigt som vi har många förbrukare av el här uppe i form av företaget Northvolt och många andra, konstaterar ekonomichefen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.