Polisens spanare observerade hur den ”rullstolsburna” mannen som beviljats personlig assistans gick omkring på sin tomt och bar skräp. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Man och kvinna misstänks för assistansfusk i Umeå – lurade till sig 2,7 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

En man och en kvinna misstänks ha lurat till sig 2,7 miljoner kronor i ersättning från Umeå kommun, genom att låtsas att mannen var rullstolsburen och i behov av personlig assistans.

Genom polisspaning avslöjades det att mannen i själva verket kunde gå. Nu åtalas duon för grovt bidragsbrott.

Kvinnan, som är i 40-årsåldern, och mannen som är i 65-årsåldern, ska enligt åklagaren under perioden januari 2018 till augusti 2021 ha lämnat oriktiga uppgifter vid bland annat ansökningar om personlig assistans. 

Totalt ska det enligt åtalet handla om 44 tillfällen under 4 år. Genom att ha vilselett kommunen ska de ha kommit över drygt 2,7 miljoner kronor.

– Enligt mig så har den här brukaren inte ens befunnit sig i Umeå, utan i Skåne. Och ersättningen till vissa personer som uppgetts vårda honom har gått till personer som befinner sig utomlands, säger Anders Norberg, kammaråklagare.

Polis spanade på mannen

Under hösten bedrev Skånepolisen spaning mot mannen för att observera hans rörlighet. Enligt läkarintyg skulle han vara rullstolsburen till följd av flera sjukdomar, men spanaren observerade bland annat hur han gick omkring, bar säckar och lyfte in skräp i återvinningskärl.

Nu åtalas de två för grovt bidragsbrott alternativt grovt bedrägeri med osant intygande och urkundsförfalskning.

Ytterligare tre personer åtalas för medhjälp till bidragsbrott. Åklagaren vill också ge en företagsbot på två miljoner kronor till företaget som utbetalningarna gått till.

Företaget, med säte i södra Sverige, har enligt åklagaren, inte gjort nog för att förebygga brotten som dessutom ska ha delvist begåtts av en med stora befogenheter i företaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.