Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Några barn har nästan stoppat fikat i munnen” – se vad som bjuds bland träbakelserna i klippet. Foto: Julia Hedlund, SVT.

Molly från Gräsmyr brinner för träslöjd – täljer bakverk i trä

Publicerad

Molly Sjöstan från Gräsmyr utanför Umeå började redan som åttaåring intressera sig för träslöjd. En och annan smörkniv har det blivit sedan dess och hon har även hållit i workshops för unga som vill väcka liv i slöjdarlusten.

Nu tar hennes fiberrika gräddtårtor och dammsugare plats i utställningen Slöjdfröjdskalas i Granö.

Idag är Molly Sjöstam 26 år gammal, men slöjdintresset har aldrig svalnat. Tidigare har hon bland annat hållit i täljworkshop för barn i Umeå.

– Barnen är ju ändå slöjdens framtid, säger hon.

Ovanligt med unga slöjdare

Att slöjda som ung beskriver Molly som rätt ovanligt, men det börjar bli fler och fler.

– Det är superkul, vi behöver vara några som för hantverket vidare och jag är en av dem.

”Född på kanelbullens dag”

I helgen, den 29 juni, är det premiär för hennes nya utställning på Sjungaregården i Granö. Samma dag anordnas även ”Sjungareslöjd” med bland annat tipspromenad i slöjdens tecken. I höst vandrar Mollys utställning vidare till Linköping.

– Egentligen är jag ingen fikaperson så det är lustigt att det blev temat. Men jag är född på kanelbullens dag, så det bakverket ligger mig varmt om hjärtat, säger Molly.

”Jag blir lycklig när folk tycker att mitt fika ser riktigt ut, då har jag lyckats”, berättar slöjdaren Molly. Foto: Julia Hedlund, SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.