Majvädret avgörande för hur snigelåret 2018 kommer att bli enligt biologen Ted von Proschwitz. Foto: TT

Mördarsniglarna har kommit till Västerbotten för att stanna

Uppdaterad
Publicerad

Redan 1999 gjordes iakttagelser av mördarsniglar vid Älvtået i Umeå och sedan 2010 har de varit etablerade i staden. Nu säger snigelexperten Ted von Proschwitz att västerbottningarna kommer att få lära sig leva med mördarsniglarna – men ger sina bästa tips på hur du kan minska risken för att de sprider och förökar sig.

– Har de väl etablerat sig så är det svårt att bli av med dem. De är både hermafroditer, det vill säga både honor och hanar, och dessutom kan de självbefruktas, så de förökar sig snabbt. Men det finns vissa knep man kan ta till, säger Ted von Proschwitz.

”Vi måste ta upp kampen mot mördarsniglarna”

Jenny Stade i Villanäs utanför Umeå hittade för några dagar sedan en stor mördarsnigel, eller spansk skogssnigel som de också kallas, i sin trädgård, och det var inte den första.

– Jag har hittat några stycken både i min trädgård och på min systers kolonilott de senaste två-tre åren, säger hon.

Efter fyndet varnade hon sina grannar och sa att de fick hålla utkik, plocka och klippa i sina växter.

– De går inte att stoppa etableringen när de väl kommit hit, men jag vill inte att de ska få fotfäste här. Våra växter förstörs så det är viktigt att vi tar upp kampen mot mördarsniglarnas spridning, säger hon och får medhåll från snigelexperten Ted von Proschwitz.

LÄS MER: Mördarsnigeln etablerad

Trodde inte att det var möjligt

Han säger att mördarsniglarna sedan 2010 har funnits i Umeå och Vilhelmina och sedan 2012 i Skellefteå. Nu har de dessutom börjat etablera sig i så väl Jämtland som Norrbotten, något som experten från början inte trodde var möjligt.

– Det är anmärkningsvärt att de överlever i det norrländska inlandet där det är ett hårdare klimat, men nu har vi sett att de kan övervintra så långt upp som i ert län. Nu kommer vi inte att bli av med dem, men det är fortfarande inte så vanligt i Västerbotten, så det gäller att förhindra ytterligare spridning om man hittar mördarsniglar i sin trädgård.

Expertens bästa tips

Hans viktigaste tips är att man ska tänka på att det kan finnas sniglar och snigelägg i växter som man köper i handelsträdgårdar och i jord som flyttas runt. Han menar att det är det vanligaste sättet att mördarsniglarna sprider sig på. Om man tror att man har mördarsniglar i sina växter, eller om man har sett snigelägg, så tipsar han om att försiktigt spola av roten runt växten med ljummet vatten, då försvinner äggen och sniglarna. Därefter kan man hälla kokande vatten på sköljvattnet.

Här är Ted von Proschwitz bästa tips för att förhindra spridningen av mördarsniglar i Västerbotten:

  • Köp lufttät och torr jord i förpackning i stället för på lösvikt.
  • Sniglarna är nattaktiva djur som trivs bra i fukt. Gör det därför så dåligt som möjligt för sniglarna. Vattna aldrig i trädgården på kvällen. Då får de en fuktig och skön tillvaro under natten och trivs bra.
  • Håll gräset kortklippt. Långt gräs drar till sig dagg som sniglarna mår bra i. Ta även bort det klippta gräset från gräsmattan, annars kan sniglarna bygga bo där.
  • Tänk på hur du komposterar. Använd en sluten varmkompost i stället för en öppen binge. I en binge kan det lätt bli en snigelodling.
  • Stäng ute mördarsniglarna med hjälp av koppar. Sniglar avskyr koppar och går aldrig upp på koppar. Sätt till exempel kopparplåtar elle rkoppartejp runt kanten på dina krukor.

För att kunna kartlägga etableringen och spridningen av mördarsniglar i länet uppmanar Ted von Proschwitz de som ser mördarsniglar att höra av sig till honom på Göteborgs Naturhistoriska Museum.

Så bekämpar du mördarsniglar

Den största effekten får man om man bekämpar dem på våren så fort de visar sig, och innan de börjar lägga ägg.

Det bästa är om man gräver ner de döda sniglarna. Man kan också lägga dem i en påse i soptunnan (helst skall man frysförvara dem fram till tömmningsdags). Alternativa metoder är att kompostera sniglarna eller låta dem ligga kvar på gräsmattan. Döda sniglar fungerar som lockbete – positivt om man vill veta var de samlas, negativt om de lockar till sig grannens sniglar.

Lättast är att hitta sniglarna i fuktigt väder (vidd dagg, regn, nattetid), från den tid på våren då temperaturen överstiger cirka 8-10 grader. De könsmogna djuren dör i mitten av oktober. Mindre, icke könsmogna sniglar söker skydd i markens översta decimetrar i sprickor, håligheter osv.

Äggen är cirka 3,5 mm i diameter. Nylagda är de genomskinliga men blir sedan gråvita. De är mjuka och brukar läggas i portioner om 10-30 styck, totalt cirka 400 från en snigel under dess livstid. Äggen ligger ofta öppet på jorden, i löv och i komposter.

Källa: Göteborgs Naturhistoriska Museum – Snigelakuten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.