– Det är viktigt att vara en modern och attraktiv kommun, inledde Anders Ågren (M) under kommunfullmäktige.
Han menar att en friskvårdstimme är det bästa sättet för att sänka sjukskrivningstalen.
Oenighet bland politikerna
Politikerna i Umeå kommun väntades under måndagens kommunfullmäktige att fatta beslut om de kommunanställda ska få möjlighet till en friskvårdstimme och att motionera under arbetstid. Men efter röstning blev det bestämt att frågan återremitteras och beslut ska i stället tas vid nästa kommunfullmäktige. Voteringssiffrorna för att återremittera motionen eller inte slutade 30-30 då en avstod från att rösta och fyra var frånvarande. För att det skulle bli en återremiss krävdes det att en tredjedel av närvarande ledamöter röstade för.
Förslaget grundar sig i en motion som lämnades in av moderaten Anders Ågren och som det vid kommunstyrelsens sammanträde för två veckor sedan beslutades att föreslå för kommunfullmäktige att godta.
– All personal ska ges möjlighet att träna på arbetstid, det tjänar alla på, säger han.
Men hittills har det funnits oenighet bland politikerna om förslaget. Kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S) röstade mot att förslaget skulle bifallas vid kommunstyrelsens sammanträde.
– Det skulle vara ekonomiskt oansvarigt av kommunen. Det skulle innebära en vikariekostnad på 75 miljoner kronor per år för att de som jobbar inom skola, vård och omsorg skulle kunna gå iväg och träna under arbetstid, sa han till SVT då.
Säger att det blir ojämställt
I kommunfullmäktige i dag säger han dock att tanken är god, men tycker att det finns för mycket problematik kring frågan.
– Det vore intressant att se hur erfarenheten ser ut på andra håll i landet. Vi bör ta fram en plan för hur vi ska kunna minska sjuksiffrorna. Avskaffandet av friskvårdstimmen 2010 handlade om att det blev ojämlikt. Samma problematik återstår, säger Hans Lindberg (S) och menar att det till största del bara skulle vara tjänstemän som skulle kunna utnyttja möjligheten att träna under arbetstid.
Vill skjuta på frågan
Socialdemokraterna och Miljöpartiet begjorde att få skjuta på frågan.
– Vi begär en återremiss för att göra en ekonomisk konsekvensanalys, säger kommunalrådet och får medhåll från miljöpartisten Nasser Mosleh:
– De med störst behov kommer att få svårast att nyttja det, vilket skapar ojämlikhet. Hur ska kostnaderna finansieras? Vi behöver ett underlag till motionen, säger han.
Tomas Westerström (AP) tycker att pengarna borde läggas på annat.
– Pengarna skulle kunna användas bättre. Personaltätheten har sjunkit och pengarna borde användas till att öka personaltätheten. Vi stödjer en återremiss, säger han.