Moa Jakobsson sitter på en bänk vid älven i Umeå centrum

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Betydligt värre än corona” – Moa, 19, från Umeå lades in på sjukhus efter att mykoplasmasmittan ledde till lunginflammation. Foto: Mira Myllyniemi/SVT

Mykoplasma sprids i landet – Moa från Umeå blev svårt sjuk

Publicerad

Mykoplasma sprids i hela landet. I Västerbotten syns en tydlig ökning av antalet fall. För unga kan smittan leda till lunginflammation – Moa Jakobsson, 19, från Umeå blev svårt sjuk.

– En gång fick jag nästan ingen luft på en minut, och då blev man rädd, säger hon.

I Västerbotten ses en tydlig ökning av antalet fall. Bakterien, som kan orsaka lunginflammation, visar sig i år med ovanlig styrka.

– Vi ser att mykoplasma kommer vissa år och i år är ett mykoplasmaår. Det var något år sedan vi såg en så här hög nivå, säger smittskyddsläkaren Therse Thunberg.

Klinisk mikrobiologi som ansvarar för provsvaren av testerna för Mykoplasma pneumoniae har sett en tydlig ökning av bakterien de senaste veckorna. Även om sjukdomen är återkommande varje höst, har de haft en högre ökning än vanligtvis.

Många har testats positivt i år

Förra året hade nio personer i Västerbotten mykoplasma. I år har 260 personer fått det, varav 161 på bara tre månader.

– Vi har inte sådana här mykoplasmatoppar varje år, säger Annika Osterman medicinsk chef Klinisk mikrobiologi.

Bakterien kommer smygande och börjar ofta med heshet, torrhosta och huvudvärk. Bakterien är orsaken till 20 procent av alla fall av lunginflammation.

När man kommer i kontakt med smittan kan det ta två till tre veckor innan sjukdomen bryter ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.