Under de senaste åren har beslagen av narkotika i Skellefteå ökat markant, enligt Lars Westermark, områdeschef för polisen i Skellefteå. Tidigare kunde den lokala polisen periodvis hålla narkotika otillgängligt efter stora beslag.
– Numera blir det ingen skillnad, även vid större beslag. Det påverkar inte den lokala marknaden, säger han.
”Minskat stigma”
Samtidigt har beroendemottagningen i Skellefteå sett en stor ökning i antalet patienter. Josefin Berggren, avdelningschef på beroendemottagningen, tror att ökningen inte bara beror på en ökad mängd narkotika, utan även på en förändrad attityd gentemot missbruk.
– Vi går åt rätt håll, men vi har en bit kvar, säger hon.
Även polisen har märkt en förändrad attityd, men denna gång gentemot att användandet av narkotika har normaliserats.
– Det byggs nya narrativ kring detta, och det är vanligare bland gemene man, säger Lars Westermark.
Han poängterar också att eftersom narkotika är kriminellt, lockar det till sig individer som är villiga att begå andra, grövre brott för pengar.
Fler missbrukare söker sig till kommunen
Även på kommunens socialkontor har man noterat ökningen. Christopher Wangson som är verksamhetschef på Skellefteå kommun konstaterar att de som söker hjälp för missbruk har gått från att vara 93 stycken 2019, till 203 stycken första halvan av 2024.
På frågan om det kan finnas ett samband mellan detta och Skellefteås befolkningsökning vill Wangson inte spekulera i, men berättar att man samarbetar organisatoriskt med andra verksamheter för att hantera problemet.