Brandförsvaret i Umeå är ännu inte tillfrågat om att komma att hjälpa till att släcka den enorma skogsbranden i Västmanland.
– Vi är inte kontaktade, säger insatsledaren Joakim Olsson på Brandförsvaret i Umeå. Men man vet aldrig, fortsätter det så här så kanske det blir aktuellt. Men det känns ganska långt bort.
I går åkte fem brandmän från Sundsvall och Medelpads brandförsvar till Sala för att bistå i den våldsamma skogsbranden. De fem är specialutbildade för de stora pumpar som finns i vid släckmedelscentralen i Sundsvall. Släckmedelscentraler finns på fyra platser i Sverige och har tillkommit för att släcka bränder i oljedepåer.
Flygövervakning
På Brandförsvaret i Umeå har ett antal brandmän fått specialutbildning i att hantera skogsbränder, och de kallas in vid behov. Brandförsvaret har också speciella containrar och bandvagnar som används för att släcka skogsbränder.
Det är extremt torrt i länet just nu, men det råder inget eldningsförbud. Trots det kommer tre flyg att skickas upp under tisdagen för att spana efter skogsbränder.
– Vi får prognoser av SMHI och så styr vi upp planen efter behov, säger Joakim Olsson. Det är extremt torrt i ett område 20-30 mil från kusten och inåt land.
Nästan omöjligt att släcka
Joakim Olsson är pessimistisk när det kommer till att släcka jättebranden i södra Sverige. Det är en så kallad toppbrand, det vill säga träden själva har tagit eld. Då kan det bli så starka krafter av själva elden att den kan ”hoppa” upp till 100 meter.
– Elden skapar sin egen vind av värmen. Att släcka den är nästan omöjligt, naturens regn måste hjälpa till, säger han. Och det är sällan en toppbrand slocknar av sig själv.
Inte heller de italienska vattenbombplanen kommer att kunna släcka branden, men de kommer att hjäöpa menar Olsson. Bland annat handlar det om att med vattenbombflyget styra branden mot en sjö eller ett vattendrag och på så sätt begränsa den.