Magnus Wikström, professor i nationalekonomi vid Umeå universitet, menar att utjämningssystemet är bra men att kommunerna idag har för få ekonomiska resurser överlag.

Nationalekonomen: ”Många kommuner går på knäna”

Uppdaterad
Publicerad

Att många av Sveriges kommuner har det tufft ekonomiskt är ingen överdrift. Det menar Magnus Wikström, professor i nationalekonomi vid Umeå universitet.

– Det är många som går på knäna, säger han.

Det går idag att se mer långtgående trender i kommunernas ekonomiska läge. Till exempel att andelen äldre ökar vilket blir betungande för kommunerna. Samtidigt ökar också andelen unga vilket tillsammans leder till att färre ska försörja fler.

– Frågan är om vi ser början på något större nu eller om det är tillfälligt. Men jag har en känsla av att det är många som går på knäna, säger Magnus Wikström, professor i nationalekonomi vid Umeå universitet.

Sverige möts: Skatterna

Saknar resurser

Att utjämningssystemet finns i Sverige är en bra lösning på kommunernas ekonomiska bekymmer håller Wikström med om. Men problemet idag är att kommunerna inte har tillräckligt med resurser för att kunna finansiera sin verksamhet.

– Det innebär att man måste skjuta till mer pengar till sånna här system eller att kommunerna måste få möjlighet att beskatta andra saker. Men det senare är inte särskilt bra utifrån ett samhällsekonomiskt perspektiv. Det bästa är om staten finansierar och för en huvuddel av skatteintäkterna och finansierar kommunerna i sin tur, säger han.

I klippet ovan kan du höra Magnus Wikström berätta mer om framtiden för Sveriges kommuner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Skatterna

Mer i ämnet