Natur- och trädgårdsrehabiliteringen på Forslunda har riktat in sig på tidiga insatser för individer med stressrelaterad psykisk ohälsa.
– De är dem som står längst ifrån arbetsmarknaden, säger Carina Eriksson.
Målet är att deltagarna ska senare gå vidare till arbetsmarknaden, börja med studier eller ta sig till annan arbetsträning. 66 procent av alla deltagare som har påbörjat rehabiliteringen har tagit klivet.
”Det är hemskt”
Redan i höstas stod det klart att det saknas 10,7 miljoner kronor i gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens budget för att kunna hålla grunduppdraget igång på samma ambitionsnivå.
I november beslutade nämnden att bland annat spara in på den gröna rehabiliteringen, en besparing på 2 miljoner kronor. Totalt behöver arbetsmarknadsområdet spara 7,5 miljoner kronor.
– Det svider, det är hemskt, för vi hade gärna haft kvar den här verksamheten, den fungerar bra, säger Peter Vigren (S), ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden. Men enligt honom behöver kommunen prioritera den lagstadgade verksamheten och där ingår inte den gröna rehabiliteringen.
”Trädgårdsarbete är ångest och stresslindrande” – i videon ser du hur verksamheten fungerar och vilka effekter den har gett för deltagarna.