NFC ska i framtiden finnas på tolv orter, Foto: Jeppe Gustafsson, TT

NFC ska leda kriminaltekniska labb på åtta nya orter

Uppdaterad
Publicerad

Polisen satsar på att stärka sin kriminaltekniska verksamhet. Nu ska labben bli färre men förstärkas och styras av Nationellt forensiskt centrum, däribland labbet i Umeå. 

I dag har polismyndigheten 24 laboratorier utspridda över Sverige. Nu ska de centraliseras och bli bara hälften så många. De kommer också att lyda under Nationellt forensiskt center, NFC.

NFC utför kriminaltekniska undersökningar och undersöker spår från brottsplatser på uppdrag av åklagare och polis. I dag finns NFC på huvudkontoret i Linköping, samt i Stockholm, Malmö och Göteborg. I framtiden ska NFC:s labb finnas på tolv orter, förutom de nuvarande orterna kommer NFC även att finnas i Borås, Halmstad, Kristianstad, Sundsvall, Umeå, Uppsala, Växjö och Örebro.

– Vi blir betydligt fler medarbetare och får en ökad kapacitet i våra laboratorier, säger Thomas Nilsson, chef för utredningsenheten i polisregion Nord, i ett pressmeddelande.

Långa väntetider

SVT har tidigare rapporterat om hög arbetsbelastning på NFC, något som har resulterat i långa väntetider för undersökning av tekniska bevis. Olle Andersson, chef för avdelningen för grova brott vid Umeåpolisen, hoppas att den nya satsningen kan korta väntetiderna.

– Förhoppningsvis blir det bättre nu. Det har varit försvårande och bekymmersamt att det varit så långa väntetider för att få vissa analyssvar. Väntetider kan ju innebära att häktningstider blir längre för att man till exempel vill få in en dna-analys.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.