Nina Hugosson från Burträsk som är ett av de fall som ingår i utredningen. Hon tycker att omfattningen är svår att greppa.
– Galet, det är helt galet, säger hon.
I början av året hittade hon sin biologiska mamma Rosita, Ana Rosa Altamirano Tejo, som hon i hela sitt liv trott var död.
”Märklig känsla”
Rosita anser att hennes två barn stals ifrån henne. I september fick hon efter 40 år återse sonen Donne som döptes till José Luis och dottern Vanessa.
– En märklig känsla att ha varit Nina i hela sitt liv och nu plötsligt bli den jag föddes som, Vanessa, säger Nina.
Drygt 600 adoptioner till Sverige utreds
Hennes historia är bara ett av en växande skara svenska fall av misstänkta illegala adoptioner som just nu utreds i Chile.
Domare Mario Carrozas Espinosas stab har nu i dokument till föreningen Chileadoption.se som SVT Nyheter tagit del av bekräftat att ungefär 3200 fall registrerats i utredningen.
Av dem handlar 630 om adoptioner till Sverige.
”Hemskt att Sverige inte kan möta Chile”
– Vi är väldigt många och jag tycker att det är hemskt att Sverige inte kan möta Chile i det här. Allt började ju förstås där, men nånstans har ju Sverige också ankrat på och har sitt ansvar i det här, menar Nina Hugosson.
Hon syftar på att myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd, MFoF, avvaktar brottsutredningen i Chile och inte initierar en utredning i Sverige om hur till exempel tingsrätter och socialtjänster godkände adoptionerna.
Lägger ansvaret på regeringen
– Det är inte MFoF:s uppdrag att starta en sådan bred utredning utan det är något som regeringen i så fall får besluta om, att det ska tillsättas en statlig utredning som ser över hur adoptionsförmedlingen såg ut under den här tiden, svarar generaldirektör Kristina Svartz.
I klippet här förklarar hon närmare hur myndigheten ser på frågan:
Myndigheten har nu, i ett beslut daterat 10 oktober, beslutat att inte granska Adoptionscentrum som förmedlade adoptionerna. Mer om det kan du läsa här.
Besökte Chile och träffade domaren
Enligt Kristina Svartz är första steget att få veta vad som kommer ut av brottsutredningen i Chile.
Hon besökte personligen landet i våras och träffade domaren som redan då klargjorde att utredningen, som blev allmänt känd i början av året, kunde komma att växa.
Vill ha upprättelse
– Vi har bett om ett Skypemöte för att få ny och utökad information om utredningen, berättar generaldirektören.
För Nina Hugosson är det viktigaste just nu att hjälpa sin mamma genom rättsprocessen i Chile.
– Hon söker någon slags upprättelse för de fel som begåtts när hon fråntagits sina barn.
Misstänkt illegala adoptioner från Chile
• Hittills har utredningen registrerat 3 205 fall som handlar om barn som adopterat från Chile. Brottsutredarna tror att minst 8000 barn lämnat landet på detta sätt. Det betyder absolut inte att alla de adoptionerna är olagliga, men misstanken är att det handlar om ett stort antal fall där olagligheter förekommer.
• Utredningen har hittills registrerat 630 barn som blivit adopterade till Sverige. 615 av de barnen har förmedlats genom Adoptionscentrum i Sverige. Enligt utredningen är det dock högst preliminära siffror som redovisas eftersom all data ännu inte förts in i utredningen.
• Enligt den chilenska advokaten Maria Cecilia Erazo är denna brottsutredningen den första i sitt slag i Chile inom ramen av mänskliga rättigheter.