Foto: SVT

Nordsken inväntar besöksrekord

Uppdaterad
Publicerad

Speleventet Nordsken i Skellefteå är en mötesplats för nördar och spelutvecklare. På torsdag drar det igång.

VR, Virtual Reality, eller virtuell verklighet är en snabbväxande gren på det frodiga datspelsträdet. För Isabell Johansson är det första gången hon testar VR, än vet hon ingenting om vilken värld hon hamnat i.

”Där var det en zombie!”

Med glasögonhjälm och åtsittande hörlurar lämnar ”Bella” för en stund kontoret hos företaget Tar Valley i Skellefteå och tar tag i en virtuell fackla.

– Oj, oj, där var det en zombie!, ropar Isabell med skräck i rösten medan hon fäktar med facklan som gör avtryck i spelet Trapped, som vi övriga i rummet kan följa på en dataskärm.

Med avtagen hjälm får vi Bellas analys av testet.

– Det blir verkligen verkligt med allt ljud, och att jag själv tar plats med mina händer och rörelser i spelet, kommenterar hon spontant efter första testet.

Spelfestivalen lockar många

VR är en av attraktionerna på speleventet Nordsken som hålls i Skellefteå under torsdag, fredag och lördag. För nördarna är spelfestivalen ett rent nöje, men Nordsken är också en mötesplats för en stor, växande näring där spelutvecklingslabb och producerande dataspelsföretag får testa sina affärsidéer. 

– Virtual Reality kommer att ändra hela vår syn på datorer. Vi kommer att släppa tangentbordet och arbeta med våra händer. Det blir användbart för utbildning och massor av andra uppgifter. Även spel så klart, säger Johan Linder, projektledare för Nordsken.

Växande publiksport

Förra året kom 2.500 deltagare till festivalen. Nu väntar arrangörerna dubbelt så många. Och att följa skickliga spelare som spelar är också det en växande publiksport. Så vad vill Isabell Johansson få ut av sitt besök?

– Jag åker dit för att träffa kompisar och titta på när några tävlar i dataspel. Men jag kommer också att testa själv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.