Olyckan på batterifabriken i Skellefteå inträffade i november förra året. Foto: SVT

Northvolt misstänks för brott – polisen utreder grovt vållande till annans död

Uppdaterad
Publicerad

En 25-årig man dog efter en explosion på batterifabriken i Skellefteå förra året. Northvolt misstänks för arbetsmiljöbrott gällande grovt vållande till annans död och polisen kommer att hålla förhör med ansvariga på företaget.

Det var i november 2023 som mannen, som arbetade som tekniker, skadades allvarligt i samband med en explosion. Mannen fördes till Akademiska sjukhuset i Uppsala men dog senare av sina skador.

Olyckan anmäldes till Arbetsmiljöverket som i sin tur polisanmält händelsen. Rubriceringen är grovt vållande till annans död och Northvolt är misstänkta för brott. Detta var norran.se först att rapportera om. Företaget har också begärt en försvarare och förhör med ansvariga ska hållas inom en snar framtid.

Arbetsplatsolyckor på Northvolt i Skellefteå

– Vi har gjort bra utredningsåtgärder. Vi har hört anställda. Nu är det de som har ansvar över företaget som ska höras, säger Christer B Jarlås, miljöåklagare, som har hand om fallet.

Northvolts kommunikationschef Matti Kataja skriver i ett sms till SVT:

”Vi har kontakt med åklagare och polis och avstår från att kommentera den pågående förundersökningen.”

I en tidigare version av artikeln stod det att Northvolt delgivits misstanke om brott. Detta stämmer inte. Delgivning kan ske när de hörs och de är inte hörda än. 

Delad bild. Till vänster en drönarbild över en stor byggnad, batterifabriken i Skellefteå, i snölandskap. Till höger en kvinna med långt, mörkt hår och skjorta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Northvolts pressansvariga, Sanna Bäckström, berätta om explosionen dagen efter olyckan. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbetsplatsolyckor på Northvolt i Skellefteå

Mer i ämnet