Efter en vecka med svarta rubriker om finansiell kris uppger Northvolts presstalesperson att Skellefteåfabriken nådde sin högsta produktionsnivå under förra veckan – 60 000 batterier. Foto: Magnus Lejhall/TT

Northvolt uppger: Producerar just nu fler batterier än någonsin tidigare

Uppdaterad
Publicerad

Northvolt har sedan början av året trefaldigat sin produktion av litiumjonbatterier, uppger företagets presstalesperson Matti Kataja för nyhetsbyrån Bloomberg.

När SVT Västerbotten tidigare under dagen pratade med Matti Kataja sa han att företagets mål på 100 000 enheter i veckan står kvar och att produktionen ökar i stadig takt.

Han ville i det skedet inte berätta hur många batterier Skellefteåfabriken producerar. Men senare under fredagen uppgav Matti Kataja för Bloomberg att företaget tillverkade 60 000 enheter förra veckan, vilket är rekord för Northvolt.

Ekonomisk kris för Northvolt

– Nu måste vi bibehålla fokus och se till att öka våra leveranser, säger han till Bloomberg.

Förhandlar med långivare

Matti Katajas besked kommer i slutet av en vecka med rubriker om akuta finansiella problem för batteritillverkaren. Dagens Nyheter kunde under torsdagen avslöja att Northvolt just nu förhandlar med stor grupp långivare om att få genomföra ändringar i lånevillkoren.

– Jag tror att Northvolt håller på att bryta mot något av villkoren och i så fall måste de nå en överenskommelse med konsortiet för att inte hamna på obestånd, säger Bo Becker, professor i finansiell ekonomi och expert på lånekonsortier, till Dagens Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet