Foto: SVT

Nu har barnen fått sina datorer

Uppdaterad
Publicerad

På Volgsjö skola i Vilhelmina ville man dra igång ett projekt där barn i förskoleklass lär sig skriva genom läsning. Till det behövdes datorer, men det fanns inte pengar till det i budgeten. Då gick rektorn ut och bad om bidrag – och pengarna strömmade in. Nu är projektet igång på skolan

Det var förra sommaren som rektorn på Volgsjö skola Inez Abrahamzon och lärarna på skolan ville dra igång projektet skriva sig till läsning. Det fanns inga pengar till datorer, och rektorn drog igång en insamling via sociala medier, som snabbt gjorde succé.

Pengar kom från företag, skolbarns föräldrar och andra privatpersoner som gillade satsningen. Nu är 23 datorer på plats, eller egentligen är det en blandning av dator och läsplatta, men projektet är igång och de inblandade är nöjda.

– Det är guld värt, det fungerar jättebra, säger Ingela Mattsson, en av lärarna på Volgsjö skola.

Hade bara två att dela på

Man tänkte på skolan att än är det inte olagligt att tigga, och det här var en alternativ lösning som gav resultat. Nu kan två elever samsas om en dator, och intresset bland eleverna tycks stort.

– Jag har redan testat att sitta vid datorn hemma, men där får jag inte spela, säger eleven Alexander Almkvist.

Tidigare hade sexårsklassen bara två datorer att dela på, de ihoptiggda datorerna gör möjligheten att jobba med läs- och skrivprojektet mycket bättre.

– Vi har en helt annan möjlighet att lära barnen nu med många datorer, säger Karolina Sundqvist, också hon lärare i Vilhelmina.

Karolina och Ingela har fått tre års förordnande som förstelärare med uppdraget att leda arbetet med Att skriva sig till läsning, ASL, vid Volgsjö skola.

”Enda möjligheten”

Och trots att det kändes som en alternativ väg att gå, att inte hoppas på pengar i den kommunala budgeten, utan att be om det från privatpersoner, så känns den bra idag när projektet rullar på.

– Det här var nog vår enda möjlighet att snabbt få datorer till våra barn. Vi fick ett enormt gensvar på vår vädjan om pengar när vi gick ut, berättar Ingela Mattsson.

Kommer ni att tigga till fler saker på skolan?

– Nej, inte som det ser ut idag, men man vet ju aldrig, avslutar Karolina Sundqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.